ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 21.02.2012.

21.02.2012.

Kristina Vlakić je ovu fotografiju snimila za svoju izložbu. Komentirat će ju Krešimir Pletikosa –  naš stručnjak za obradu fotografije.

 

 
O fotografskoj ideji Kristina priča: ‘Fotka je snimljena za moju 2. izložbu. Mjesto je Jarun, gdje sam već ranije vidjela te stijene i čula priče o njima pa sam otišla istražit i zbilja je ispalo kao odlična lokacija za mistiku koju sam tražila. Htjela sam dobit malo dramatičniji efekt, što zbog lokacije što zbog outfit-a. A ptice.. pa naravno da su naknadno ubačene. To je zapravo ono šta me najviše i brine jer nije da sam baš neki stručnjak s tim manipulacijama pa me najviše zanimalo to zapravo, ako bi dobila kakvo mišljenje kako sam to možda mogla bolje obavit i slično…Ideja za orlove je došla spontano, cijelo vrijeme sam gledala fotku i kao da je nešto falilo…i onda sam došla na ideju da nešto ubacim, pa sam u zezanciji modelu (koja me stalnoooo tlačila za slike,lol) rekla da ako nebude dobra da ću joj ubacit ftiče (pošto je zagorka) i tako sam na kraju nekako došla do orlova…’
 
Kod fotomontaža treba paziti da se stvari koje ubacujemo stope sa originalnom fotografijom. Potrebno je obratiti pažnju da se svjetlo i sjene poklapaju sa kutom upada svjetla na fotografiji. Na lijevom orlu svjetlo i sjena ne odgovaraju ni upadnom kutu ni intenzitetu fotografiji na koju je ubačen. Osim toga, važno je, napraviti savršenu selekciju objekta kojeg želimo ubaciti. I na krilima i na repu orlova, čini mi se da, su ostali bijeli pikseli koji su morali biti uklonjeni. Ovako se dobio dojam da je objekt “izrezan škarama”. To bi se riješilo malo mekšom selekcijom, možda malo prozirnijim krajevim repa. Isto tako čini mi se da je desni orao malo manji, tj. kao da je udaljeniji od lijevog orla. Ruke modela u istoj su ravnini pa bi i orlovi trebali biti u istim proporcijama. Da li su oni sami dovoljno veliki u odnosu na modela ne znam, ali možda bi nekom poznavatelju tih životinja zasmetalo da ih se ne stavi u veličini u kojoj bi trebali biti. Što se tiče kadra i prostora na fotografiji sve je odlično posloženo. Prilikom samog fotografiranja ostavljeno je dovoljno prostora za naknadno ubacivanje dodatnih elemenata (orlova).
 
Kod savršenih fotomontaža trebala bi se obratiti pažnja i da kandže orla budu lijepo usklađene sa rukama modela. To znači da bi se položaj svake pojedine kandže trebao korigirati tako da se vidi da on slijeće, uzlijeće ili još uvijek stoji na rukama modela. Na ovako maloj fotografiji to možda i neće biti vidljivo kao pogreška, ali bi se na tiskanoj fotografiji većeg formata vjerojatno primjetilo.

 
Koja su rješenja? Kao što sam već napisao, točnije i mekše selekcije kako bi se bolje stopili objekti koji se ubacuju. Malo smanjti intenzitet svjetla na orlovima potamnjivanjem, recimo Burn alatom. I paziti na dijelove koji bi se trebali stopiti sa ostatkom fotografije. Prebacivanje fotografije u crno bijelu varijantu je dobro pogođeno i vrlo odmjereno.
 
 
Krešimir Pletikosa
mentor za programa Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri
predsjednik Fotografske udruge Fotogard
 

No comments yet.