ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 23.04.2012.

23.04.2012.

Petra Ermacora poslala nam je za komentiranje jednu svoju crno-bijelu fotografiju. Fotografija je snimljena unutar velikog javnog sata.


O svom sudjelovanju u KomentaruDana Petra govori: “Šaljem vam jednu svoju fotkicu, a  budući da sam početnica, zanima me stručno mišljenje. Nadam se skorom odgovoru i unaprijed zahvaljujem!”

Svaki put kad imamo izvor svjetla u kadru, kao posljedica se javljaju siluete. Naravno, ako je ekspozicija određena prema izvoru svjetla. Pojavom silueta na fotografiji zapravo gubimo treću dimenziju. Kadar je pun crnih ploha različitih oblika koje trebamo posložiti. Fotografija je dobra ovisno o tome koliko smo to uspješno riješili.

Osim što je snimala prema izvoru svjetla – satu, Petri je on i glavni motiv fotografije. Iako je sat centralno postavljen, s lijeve i desna strane imamo nejednake tamne dijelove. U ovom slučaju vizualno bi bolje odgovaralo da su oni jednaki.

Još jedna horizontalna greda sječe sat i malo ‘smeta’ u kadru. Bilo bi bolje da vidimo cijeli sat, ali pretpostavljam da je Petra prostorom bila ograničena i da je ‘gredu’ bilo teško izbjeći, možda čak i nemoguće. Ako je nešto nemoguće izbjeći, tad treba pronaći najbolji način da se to uklopi.

Fotografija jako dobro funkcionira i na nivou simbolike. Skroz nenametljivo u satu stoji obitelj – stabilno i čvrsto kao da s lakoćom odolijeva teretu vremena.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.