ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 20.02.2012.

20.02.2012.

U današnjem KomentaruDana komentirat ćemo fotografije Suzane Krstanović. Za razliku od njenog prvog sudjelovanja u našoj rubrici ovaj put smo uzeli nekoliko fotografija za komentiranje.

Suzana nam je u mailu napisala: ‘Kao potpunog amatera u fotografiranju, ponovno me zanima Vaše mišljenje. Zimske fotografije s temom leda i snijega nastale su u Dalju (Dunav), kolodvor u Osijeku je prepoznatljiv a psi su dio obitelji… Svjesna sam da su neke fotografije tehnički loše, ali meni se ipak činilo primamljivo da čujem vaš komentar.’

Suzana nam je poslala jako puno fotografija u nekoliko tema. U takvim slučajevima odabiremo samo jednu fotografiju za komentiranje, ali ovdje smo napravili iznimku. Izdvojili smo četiri fotografije Dunava koje možemo gledati kao seriju i tako ćemo im pristupiti.

Tehnički gledano fotografije bi, kako Suzana govori, mogle biti bolje. Glavni razlog tome je kompaktni fotoaparat koji koristi. Oni u pravilu zadovoljavaju široku publiku, ali ne i nekog ko se želi baviti fotografijom, pogotovo u kritičnim uvjetima. Glavni tehnički nedostaci ovih fotografija su neoštrina (fotografija s klupicom), podeksponiranost (fotografija klupice i broda)  i preeksponiranost (dijelovi fotografija sa pticama i s čamcem).

Snijeg i kod boljih aparata zavara svjetlomjer pa bi ekspoziciju trebalo uvijek korigirati. Ovisno o količini bjeline/snijega u kadru korekcije iznosi od +1 do +2. Oštrina je najčešće uzrok lošeg fokusa ili trešnje aparata – ovisno o brzini zatvarača. Problem ekspozicije u ovoj seriji najviše se očituje u tonskoj neujednačenosti svih fotografija.

Za razliku od toga, vizualno je serija vrlo ujednačena. Na svim fotografijama glavna točka interesa (klupa, čamac, ptice i brod) smještena je u prostor, a vizualna atraktivnost postignuta je dijagonalama. Tematski fotografije obuhvaćaju zaustavljen život na Dunavu pod snijegom i mogle bi biti baza za fotografski esej. U tom slučaju trebalo bi temu odraditi temeljito.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.