ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 20.01.2012.

20.01.2012.

Tea Pejić nam je poslala fotografiju pod nazivom ‘I ja sam dio zime’. Fotografija prikazuje jedan zimski detalj, i spada u pejzažnu fotografiju.
KomentarDana - 20.01.2012.

O svom pristupu fotografiji Tea govori: ‘Tako male i sitne stvari koje nas okružuju često ostanu nezamijećene. S obzirom na brzopletost koju posjedujem prilikom fotografiranja ne razmišljam o nekim opcijama i postavkama da ta fotografija bude kvalitetna. Cilj mi je uhvatiti trenutak i upravo ono što vidim tog trena u očima, zabilježiti. Izvolite, kritizirajte me. :)’

Riječ kritika ima vrlo negativan prizvuk – nepotrebno ostavlja gorak okus i osjećaj krivnje zbog pogreške. Opet, suprotno pogrešci stoji točnost. Gledano matematički dobija se osjećaj da je samo jedan rezultat točan. Ali, hvala Bogu, fotografija nije matematika i ne postoji samo jedan pravac, već unutar fotografije postoji puno pravaca. Stoga riječi poput kritike i pogreške zapravo gube svoj smisao, pa ih ovdje pokušavamo zaobilaziti.

Kako kaže ona mudra izreka – ljudi gledaju a fotografi vide. Kad fotograf početnik počne vidjeti fotografije oko sebe postaje brzoplet, najčešće iz razloga što izvježbano oko ne prati poznavanje tehnike i vještina snimanja. Ali to se baš kao i gledanje/viđenje uči.

Teina fotografija lijepo izdvaja prvi plan, plitkom dubinskom oštrinom, od pozadine. Ali zamućena pozadina sama za sebe nije dovoljna – trebalo bi gledati oblike koje ta zamučenost stvara i pripaziti da ništa ne smeta prednjem planu. Da nema preklapanja. Ovdje jedna, ne previše zamućena, travka siječe centralnu biljku. Horizont je nakošen bez nekog posebnog razloga, a cijeli kadar je mogao biti pomaknut, zakrenut, u desno.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.