ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 18.05.2012.

18.05.2012.

Nemamo često u rubrici KomentarDana društveno aktivnu fotografiju.  Za to se pobrinuo Krunoslav Večenaj snimivši ambijentalni portret starijeg čovjeka.

O svojoj fotografiji Krunoslav govori:”Gotovo školski primjer napuštenosti i usamljenosti ostarjelih članova našeg društva u seoskim sredinama. Budu posječeni od strane glasačkog odbora na dan izbora, a ostale dane patronažno-socijalna služba ne zna njihovu adresu.”

Ova fotografija spada u ambijentalni portret. Po definiciji u ambijentalnom portretu opisujemo osobu unutar određenog prostora. Sve što je uključeno u fotografiju trebalo bi biti povezano sa osobom.

Krunina fotografija prikazuje starijeg čovjeka u njegovom životnom prostoru. Kao i kod svakog ambijentalnog portreta, prostor govori o osobi, te osim njenog izraza lica vidimo i njen način života. Kruno nas je svojim komentarom natjerao da fotografiju gledamo u još širem kontekstu – u kontekstu društva i trenutne situacije u kojoj se nalaze starije osobe.

O kadru bi možda mogli razgovarati. Iako bi ga ja vjerojatno drugačije riješio, ipak ću tu ostati suzdržan. Kako nam Kruno šalje jasnu poruku, fotografija funkcionira, tada kadar ulazi u domenu osobnog, autorskog pristupa.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.