ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 17.04.2012.

17.04.2012.

Danas pričamo o mačkama. Na to nas navodi Ivan Ljevar poslavši nam jednu takvu fotografiju.


 , ivan.ljevar@live.com
I

Ivan nam se pohvalio da je ova fotografija osvojila ‘naslovnicu’ za letak početnog tečaja digitalne fotografije.

Vjerujem da je to veliki poticaj i ne bi ga svojim komentarom želio umanjiti. Pokušati ću objasniti zašto ova fotografija ima taj potencijal .

Mačke su čest motiv fotografiranja zbog fotogeničnosti i duhovitosti koje daju fotografijama. To je načina privlačenja pažnje. Fotografijom mačke obraćate se ciljanoj publici – fotoamaterima i ljudima koje želite zainteresirati za fotografiju.

Efekt crno bijele fotografije s jednim crvenim detaljem također ima istu svrhu i obraća se istoj publici. Taj efekt, koji je postao trend u posljednjih nekoliko godina, prodaje vjenčanja. Razlika je što se na vjenčanjima ‘boja’ buket, a ovdje je obojan jezik. U svakom slučaju, poruka je da će te nakon tečaja u Photoshopu moći to izvesti.

Odabir ove fotografije ispunjava svrhu iako gledano s profesionalne strane, fotografija izgleda amaterski. Osim motiva, tom dojmu pridonosi i direktan fleš, koji fotografi nastoje izbjeći jer daje plošnu sliku i baca oštre sjene – tako izgleda fotografija kad se koristi ugrađena bljeskalica.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.