ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 17.02.2012.

17.02.2012.

Fotografiju za današnji KomentarDana poslao nam je Marin Sušlić. Snimljena je par tjedana prije snježnog vala koji je zahvatio cijelu zemlju.

Marin objašnjava zbog čega želi čuti komentar na ovu fotografiju: ‘Šaljem vam sliku nastalu pred par tjedana dok je još vrijeme bilo lijepo i toplo u malom mjestašcu Črišnjevu. Naziv fotografije: Bijeg iz svakodnevnog života. Fotografija mi se dopala zbog svoje kompozicije, pa bi htio znati vaše mišljenje. U čemu sam pogriješio, na što obratiti pozornosti slijedeći put, to su samo neka pitanja koja me zanimaju. Srdačno se nadam da će upravo ova slika biti odabrana.’

Pravila kompozicije kažu – ako je nebo zanimljivo stavite horizont na donju trećinu. Dramatičnom nebu Marin je doista ostavio dvije gornje trećine. Iako je donja trećina u tami vidimo obrise malog brodića i troje ljudi na njemu kako pecaju i zabavljaju se. To su elementi koji ovu fotografiju čine zanimljivom.

Najnezgodniji dio je široka crna traka koju čini kopno, ali ju ovdje nije bilo moguće izbjeći. Unatoč najboljoj volji nemate uvijek savršenu situaciju ispred sebe, a Marin je iz ove izvukao dosta. Na pamet mi pada još jedino vodoravni kadar koji bi prikazivao samo kopno, more i siluetu brodića. Da je ta scena snimljena istim parametrima ekspozicije, dakle dosta podeksponirana, djelovala bi kao noćna scena.

Za kraj nameće se jedan zaključak koji bi volio podijeliti s vama – iz svake situacije treba nastojat izvući maksimum, tako se podiže vlastiti nivo, a to je jedini put ka uspjehu. Zbog toga je i ova fotografija vrijedna truda.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.