ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 17.01.2012.

17.01.2012.

Ovaj tjedan počinjemo KomentarDana fotografijom Gorana Antića. Ona po svom sadržaju bi moglapripadati u fine-art i/ili dokumentarnu fotografiju.

KomentarDana - 17.01.2012.

Također, po svom sadržaju i starinskom, romantično – melankoničnom ambijentu vrlo bi se dobro uklopila sa fotografijom Pavla Totha koju smo komentirali 22.12. prošle godine. Serija takvih fotografija mogla bi tvoriti jedan vrlo zanimljiv fotografski esej.

Prozorsko svjetlo je, zbog svog karaktera, jedno od najljepših izvora svjetla. Ono se često pokušava imitirati i u studijskim uvjetima. Međutim zbog svog naglog pada može biti dosta nespretno za rad.

Razlika u ekspoziciji na udaljenosti od pola metra i udaljenosti od dva metra od prozora može biti i nekoliko blendi – to naravno ovisi o veličini prozora. Kad imamo toliko veliku razliku u ekspoziciji često se događa da nam dijelovi u sjeni postanu toliko tamni da ne vidimo detalje. To se dogodilo i sa donjim dijelom Goranove fotografije, pa smještanje prozora u gornju lijevu točku interesa nije najsretnije rješenje.

Korištenjem fotografije u nekoj publikaciji taj tamni dio bi mogao dobiti smisla ubacivanjem teksta, ali tu ću zamoliti Krešimira Pletikosu, grafičkog urednika, da napravi jedan mali osvrt u svom komentaru.

Gledajući je kao fine-art trebala bi biti prekadrirana i jako visokog tehničkog standarda.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.