ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 16.04.2012.

16.04.2012.

I ovaj tjedan, aktivnosti na Fotogard.com portalu počinjemo KomentaromDana. Fotografiju koju ćemo danas analizirati poslao nam je Zoran Stupar iz Koprivnice.

Zoran svoju fotografiju opisuje ovako:”Fotografija je snimljena kao dio mog mini projekta jednostavnog naziva “Željeznica”. S obzirom da često putujem na relaciji Koprivnica-Zagreb, fotografije nastale na kolodvoru i u vlaku odlučio sam izdvojiti u posebno tematsku cjelinu u svom skromnom opusu. Ovom prizoru privukla me mogućnost zanimljive kompozicije.”

Iako ovdje možemo vidjeti samo jednu fotografiju, pretpostavljam da se radi o seriji dokumentarnih fotografija. Na takav zaključak navodi Zoranov opis i izbor da se fotografije prebace u crno bijelu varijantu.

Primjena fotografije u svakodnevnom životu odlika je velikih majstora dokumentarne fotografije. Vrijednost takvih fotografija ne vide svi. Teško je jednom ‘neizvježbanom oku’ u svakodnevnoj situaciji vidjeti nešto što će imati vrijednost kroz 20 godina. Dok prosječan čovijek zbog užurbanog ritma života površno primjećuje svoju okolinu, dokumentarni fotograf treba uključiti i vremensku dimenziju – osjetiti promjenu i prolaznost. Prema opisu vjerujem da je i autor ove fotografije na tom tragu.

Zoran navodi da ga je ovdje privukla mogućnost zanimljive kompozicije. Kolodvorske konstrukcije uvijek nude pregršt mogućnosti za dobru kompoziciju. Jedna takva mogućnost je da se fotografija nekim stupom ili zidom prepolovi na dva dijela, kao što je to Zoran i napravio. Tada svaki dio treba organizirati kao zasebnu fotografiju. Gledajući iz te perspektive, bakica koja čita novine čini lijevu Zoranovu fotografiju zanimljivom, dok je desna malo prazna. Trebalo je sačekati da neko prodje desnom stranom kako bi fotografija bila potpuna. Naravno što je zanimljiviji prolaznik i fotografija će biti bolja.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.