ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 15.05.2012.

15.05.2012.

Danas komentiramo fotografiju Marine Herceg. Za razliku od nekoliko prethodnih radova, koji su uglavnom bili napravljeni u prirodi, ovaj je snimljen u kućnom studiju.

Marina nam u mailu prenosi svoju ideju: “Ovo je eksperiment sa home-made lightboxom napravljenim od kartonske kutije i bijelog papira za pečenje. Rasvjetu su “glumile” tri stolne lampe skupljene po kući. Htjela sam isprobati je li moguće dobiti profesionalni izgled fotografije sa minimumom opreme.”

Kao što se vidi iz priložene fotografije očito je da se može. Jedan moj prijatelj prodavao je svoje fotografije na stock servisima koje je snimio sa ‘Pevec’ rasvjetom – zidarskim reflektorima, i također s improviziranim lightboxom. Danas to nije toliko veliki problem jer se može podesiti white balans bilo kojeg izvora svjetla. To je bitno jer profesionalne reklame i stock servisi ne podnose tehnički loše fotografije.Osim dobro izmjerenog white balancea fotografija treba biti snimljena na najmanjoj ISO osjetljivosti jer ima najmanje šuma. To je Marina dobro odradila koristeći ISO 80.

Slijedeća stvar na koju treba paziti je polje dubinske oštrine ili DoF (depth of field). Da bi se dobilo što dublje polje oštrine koriste se maleni otvori blende. Na senzoru punog formata koriste se otvori od f11 ili manji. Marina je koristila f4, ali trebamo uzeti u obzir da ona koristi kompaktni aparat sa malenim senzorom. Njegovo polje oštrine je dublje nego kod većih senzora. Moguće je, da je to dovoljno, ali  točno bi znao kad bi vidio veliku fotografiju, a ne smanjenu na web rezoluciju.

I za kraj ovakva fotografija da bi bila što stabilnija trebao bi se koristiti stativ. Marina ju je snimila na 1/30 sekunde što znači da je stativ neophodan. Čini mi se da je fotografija mirna, ali i ovdje bi znao točnije ocijeniti kad bi vidio veliku fotografiju.

Što se tiče kompozicije tu je Marina odradila odličan posao.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.