ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 15.03.2012.

15.03.2012.

Roman Avdagić iz fotokluba Klik iz Svete Nedelje posalo nam je na komentiranje fotografiju koju bi odmah mogli okarakterizirati kao spaljenu ili netočno eksponiranu – preeksponiranu.

Ako bi govorili o higlight fotografiji ili na Hrvatskom jeziku fotografija visokih tonova onda bi gornja izjava bila točna. Higlight fotografija nije spaljena fotografija nego fotografija čiji motiv se nalazi u području visokih, svijetlih tonova. Međutim ona mora biti točno eksponirana, a ne spaljena. To znači da bi se u svijetlim, bijelim područjima trebali vidjeti detalji. Oni na histogramu ne bi trebali prelaziti vrijednost 255 kao što je to ovdje slučaj.

Ovakav komentar na Romanovu fotografiju bi imao smisla da se radi o fotografu početniku , ali to ovdje nije slučaj. Poznajući njegov rad tu se ne radi o grešci nego o eksperimentu, ili točnije rečeno o kreativnoj upotrebi spaljivanja.

Da potkrijepim svoju tvrdnju prilažem link na jednu drugu Romanovu fotografiju snimljenu u istom stilu. http://www.foto-klik.info/gallery/index.php/Romanski/weddings/_DSC9974

Upoređujući ove dvije fotografije bit ću slobodan reći da mi taj efekt na gornjoj fotografiji ne pristaje dobro kao na fotografiji s vjenčanja. Tu sve štima – nevinost, sreća, ljubav, sve je potencirano bjelinom.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.