ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 14.02.2012.

14.02.2012.

Da ne bude sve tako tmurno kako se može doživjeti iz jučerašnjeg KomentaraDana, Zrinka Lovrić nam šalje jednu ‘think pink’ fotografiju za Valentinovo. 

O svojoj fotografiju kaže: „Evo nešto malo drugačija fotografija od onih koje obično komentirate. Nastala je kao moj mali eksperiment pri snimanju (makro) ovih malih ružičastih cvjetića, a šaljem je da unesemo malo boje!“

Ako zanemarimo žutu i bijelu koje se nalaze u tragovima, fotografijom dominiraju nijanse ružičaste boje. U prvom planu je izdvojeno nekoliko cvjetića koji su raspoređeni u jednu grupu i dva sa strane. Rasporedom i ujednačenim nijansama postignuta je vizualna ugoda i ravnoteža fotografije. Međutim, tehnički fotografija malo kaska.

Zrinka govori o eksperimentu. Pretpostavljam da se taj eksperiment odnosio na neki manualni objektiv, jer iz podataka doznajem da je brzina snimanja 1/15 sekundi, ISO 200 i F0. Kad nemamo nikakvu oznaku za otvor blende radi se o manualnom objektivu koji aparat ne prepoznaje, ili je možda normalan objektiv okrenut da bi poslužio kao makro. Ako je ova zadnja varijanta onda je vrlo jasno zašto fotografija tehnički nije dobra – osim prespore brzine teško je imati dublje polje oštrine jer je blenda objektiva uvijek skroz otvorena.

Ukoliko se radi o normalnom objektivu trebao bi bit namješten na manji otvor blende i veću brzinu snimanja. Kraće vrijeme eksponiranja potrebno je i zbog pomaka aparata, ukoliko se snima iz ruke, i zbog pokreta cvijeća – može se dogoditi da puše taman toliko da fotografija ne bude oštra.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.