ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 13.03.2012.

13.03.2012.

Ako se dobro sjećam u rubrici KomentarDana do sada nismo imali autoportret. Osoba koja nam je poslala svoj portret zove se Laura Bezić.

Autoportret se koristi kad osoba želi sama sebe prikazati. Dok nisu postojali fotoaparati, slikari su se portretirali kako bi bili ovjekovječeni za povijest. Međutim, danas u doba ‘slike’ koja nas okružuje u svakodnevnom životu, teško je povjerovati da postoji osoba koja nije fotografirana. Stoga se nameće pitanje zašto neko želi fotografirati samog sebe? Iako većina ljudi, kad uzme fotoaparat i uperi ga u zrcalo o tome ne razmišlja, odgovor se sam nameće. Da bi se prikazali svijetu kako oni sebe vide, ili kako bi voljeli da ih drugi vide.

Laura, međutim, na ovoj fotografiji se ne pokazuje, već skriva. Igra skrivača naglašena je načinom kadriranja. Smještanjem figure uz sam lijevi rub doima se kao da ulazi u kadar, ali onda se odjedanput predomislila i pokriva lice šeširom/kapom.

Premda nije za usporedbu, kad je riječ o autoportretu treba se podsjetiti radova američke fotografkinje Cindy Sherman. Ona je provocirala javnost svojim portretima u kojima je preuzimala razne klišeizirane uloge.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.