ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 12.04.2012.

12.04.2012.

Tea Pejić je naša stalna čitateljica. Nekoliko puta je već sudjelovala u KomentaruDana i svakom fotografijom vidi se njen napredak. Poslala nam je noćnu fotografiju osiječkog mosta.

U svom mailu navela je samo da se radi o mostu na Dravi u Osijeku, a nama ova fotografija otvara temu koja se zove noćna fotografija.

Noćne fotografije, iako se tako zovu ne snimaju se uvijek noću. Češće je to sumrak ili takozvani bleu houre – plavi sat. Već sam spominjao da se ne radi o satu nego o desetak minuta u sumrak. U tom se periodu mogu dobiti sve nijanse neba, ali to ne znači da se dobre fotografije ne mogu snimiti i kasnije. Tea nam pokazuje jedan takav primjer.

Zbog slabijih svjetlosnih uvjeta noću, koristi se stativ. On nam olakšava izbor elemenata ekspozicije. Tu se koriste najniže ISO osjetljivosti (npr. ISO 100) kako bi dobili što manji šum, a time i veću kvalitetu fotografije. Zbog dubokog DOF-a (polja dubinske oštrine) koriste se mali otvori blende (npr f11). Dok nam zadnji parametar, brzina zatvarača, iznosi od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Pošto radimo sa stativom nema trešnje fotoaparata i toliko spore brzine zatvarača ne predstavljaju problem.

Iako su Teini parametri nešto drugačiji – ISO 200, f 3.5 i 10 sec – ne može se reći da fotografija nije odlična. Isto se odnosi na kadar, i tu se nema što dodati.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.