ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 11.04.2012.

11.04.2012.

Ponovo je s nama Ivan Klindić. Većina fotografija koje nam je ovaj put Ivan poslao snimljene su na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Na žalost ne možemo ih sve objaviti i komentirati.

Kod odabira za rubriku KomentarDana ima više kriterija. Jedan od važnijih kriterija je da nam fotografija otvora nove teme za raspravu. Zato je izbor pao na fotografiju s produženom brzinom snimanja i razvučenim pokretom.

Postoji nekoliko načina da se na fotografiji pokaže pokret. To je, naravno, usko vezano s brzinom zatvarača.

Kod sportske fotografije nastojimo raditi s kratkim brzinama kako bi imali zamrznute fotografije – pokret je naglašen akcijom – skokom, trkom, duelom. Na fotografiji ‘sportskog’ pokreta trebala bi se vidjeti napetost tijela.

Suprotno tome, u reportažnoj fotografiji se koriste sporije brzine zatvarača. One pokret ne zamrzavaju nego razvlače. Tim efektom može se, na primjer, ilustrirati užurbanost gradskog života ili prenijeti osjećaj otuđenost.

Ivan je taj efekt iskoristio kako bi naglasio kontrast između ‘mirne’ cure koja veže obuću i ostale djece koja u kostimima trče iza nje. Iako je fotografija vrlo efektna, čini mi se da bi bila još bolja da je Ivan prišao malo bliže djevojci na podu i da ju je snimio centralno iz njenog rakursa.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.