ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 11.01.2012.

11.01.2012.

Siniša Klarica svoju je fotografiju snimo u Zadru. Bazen Kolovare spada pod pejzažnu fotografiju baš kao i jučerašnja fotografija i to će nam biti polazna točka u komentiranju.

KomentarDana - 10.01.2012.

Do sada u rubrici KomentarDana smo već imali jednu fotografiju snimljenu u kontrasvjetlu. Bila je to fotografija Duje Kalajžića u KomentaruDana 29.12.2011. Tamo smo već rekli da se kao posljedica snimanja ‘u svjetlo’ javljaju siluete.. Možda je ovdje potrebna mala napomena – snimanjem u kontrasvijetlu da bi dobili siluete možemo i nemoramo uključiti izvor svjetla. Ova fotografija bas kao i Dujina ima Sunce u kadru, samo što je ono djelomično zakriveno oblacima.

Kompozcija je dosta složena – imamo jedan element u prvom planu (pretpostavljam napuhana morska igračka), zatim nas lagana dijagonala bazena vodi do drugog plana sa skakaonicom, u pozadini vidimo zadarske otoke i sve to je lagano zaokruženo s gornje strane dramatičnim oblacima. Da bi se to sve skupa ukomponiralo treba dosta vizualne vještine, ali i kretnje kroz prostor. Siniša je to sasvim dobro riješio, ali mi se čini da bi kadar bio malo posloženiji da je snimljen cca dva metra više s desne strane. Smanjio bi se razmak izmedju prvog i drugog plana, a dijagonala bazena bi bila naglašenija.

Goran Matošević
Glavni urednik Fotogard.com portala i predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.