ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 10.04.2012.

10.04.2012.

Ponovo komentiramo fotografije naših čitatelja. Nakon prošlog tjedna, kad smo se bavili fotografijama s natječaja za Hrvatsku novinsku fotografiju, vraćamo se standardnom KomentaruDana. Danas je s nama mlada Zadranka Tonia Jurišić.

Imali smo priliku jednom komentirati Toniine fotografije: ‘Već sam vam slala slike za komentar dana, no gotovo svakim danom nastane par dobrih fotografija pa sam odlučila poslati još nekoliko. Ako vam se koja od priloženih slika svidi javite pa vam mogu i reći nešto o njoj.’

Između poslanih fotografija odlučili smo se za fotografiju skoka. Ovaj put nismo od Tonie tražili dodatno objašnjenje fotografije jer je evidentno da se radi o mladenačkoj zabavi. Kao što se njeni vršnjaci zabavljaju video igricama i oduševljavaju mobitelima Tonia se igra i uživa fotografirajući. Naime, za one koji ne znaju, Tonia je učenica osnovne škole u Zadru.

Fotografija je tematski jednako toliko vedra i vesela kao što je, pretpostavljam, i njena autorica. Prenosi jaki osjećaj sreće i to je jedan od razloga zašto se fotografije skoka, naravno uz bolji stajling i pozadinu, često koriste u reklamne svrhe. Iako ova fotografija nema tu namjenu, nije loše o tome razmišljati.

Kadar je vrlo dobro složen, ali ima jedan mali detalj o kojem bi trebalo voditi računa. Koš u pozadini preklapa se s tijelom djevojke u skoku. Treba uvijek gledati što se nalazi u stražnjem planu i nastojati to lijepo uklopiti, nikako preklopiti, s prednjim planom.

Drugi mali nedostatak je brzina zatvarača. Ona je na ovoj fotografiji iznosila, kako piše u postavkama, 1/170 sekunde. Kad odabiremo brzinu zatvarača pri snimanju ovakvih fotografija ona bi trebala biti kao kod sporta. Dakle barem 1/500 sekunde, da bi pokret bio zamrznut i kad fotografiju povećamo na 100%.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.