ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 10.02.2012.

10.02.2012.

Danas u KomentaruDana pričamo o akt fotografiji. Temu je potaknuo Damir Zovko poslavši nam jednu svoju fotografiju. 

Dugo smo razmišljali uzeti ovu fotografiju u obzir za KomentarDana ili ne. Radi se o jako skliskom terenu, zbog kojih se ovakve fotografije stavljaju u nepoćudni sadržaj. Međutim, hrabrost je ipak pobijedila i odlučili smo pokazati svoj gard. U fotografiji ne smije biti zabranjenih tema. O svemu se treba otvoreno pričati.

Akt fotografiju vrlo je nezahvalno komentirati. Iako svi otprilike znamo što bi spadalo pod akt, teško ga je do kraja definirati. Akt se, definitivno bavi estetikom ljudskog tijela, a izbjegava vulgarnost. Međutim granice shvaćanja vulgarnosti oblikuju se s vremenom. Ono što se nekad smatralo vulgarnim danas spada pod normalno.

Najbolji primjer tome je prva izložba aktova zadarskog fotografa Jose Špralje 1960. Aktovi  su toliko sablaznili gradske dušebrižnike da je čak i liberalni Josip Budak pisao: ‘Ispravno su postupili faktori društvenog morala kad je njihovom intervencijom na ovoj konkretnoj izložbi reduciran neznatan broj uglavnom studijskih fotosa iz razloga i etike i estetike. Isto tako je ispravno ograničen pristup nedozreloj mladeži.’  Istina je zapravo da su ‘gradski oci’ uklonili fotografije kad su shvatili da Joso fotografira aktove samo zbog žena, a ne zbog ‘umjetnosti’. Fotografije je uklonila politika, a ne struka.

Kad je akt fotografija u pitanju etika varira s vremenom i prostorom, ali o nekoj univerzalnoj estetici se ipak može govoriti. Ona se najčešće oblikuje svjetlom i pozama. Gledajući je iz perspektive estetike ova fotografija ne funkcionira zbog svoje izravnosti. U ovom slučaju bi se mogli poslužiti jednostavnim smjernicama – manje je više, oblikovati kontra svjetlom i naglasiti obline. U skladu s time predlažem da pogledate video na akt radionicu u studiju De Facto .

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.