ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 09.05.2012.

09.05.2012.

Ovakve fotografije još nismo komentirali. Priliku nam je pružio Ivan Klindić koji je prošlog vikenda snimao 402 Street Race u Velikoj Gorici i Croatian Drift Challenge 2012.

O događaju i fotografijama Ivan govori: “Nakon snimanja 402 Street Racea u Velikoj Gorici, bio je red da se uspješno završi odličan vikend i to Croatian Drift Challengeom 2012. Ovo je jedna od stotinjak fotki nastala na tom eventu.”

Ivan nam je poslao nekoliko fotografija s ovog događaja, ali smo odabrali ovu jer nam otvara mogućnost da malo komentiramo panning tehniku snimanja.

Panning tehnikom snimamo objekte u pokretu s ciljem da nam je on stabilan, a pozadina razvučena. To postižemo tako da fotoaparat u trenutku okidanja pomičemo u istom smjeru kretanja objekta. Treba paziti da brzina pokreta aparat bude jednaka brzini pokreta objekta. Tako ćemo dobiti da nam objekt u kadru bude uvijek na istom mjestu  – stabilan, oštar, a pozadina razvučena.

Razvučenost pozadine daje nam osjećaj pokreta. Ako je razvučenost pozadine mala, osjećamo da se objekt kretao sporije, a ako je jača zamućenost osjećamo brži pokret. Brzina zatvarača i brzina panninga/praćenja utječu na razvučenost. Naravno, što se objekt brže kreće, a brzina zatvarača je sporija razvučenost će biti jače naglašena, ali će nam trebati više pokušaja da bi dobili uspješnu fotografiju.

Kako vidimo iz Ivanove fotografije ovdje je bila dovoljna 1/80 sekunde da se dobije osjećaj brzine. On je još naglašen neuobičajenim položajem automobila i lagano razvučenim stražnjim djelom. Kako bi si olakšao posao, Ivan je radio na otvoru blende f13 da bi dobio dublje polje dubinske oštrine, a time i oštrinu u dijelu automobila koji je ravnomjerno praćen. Širokokutno objektiv, od 17mm (cca 28mm na crop senzoru), olakšava praćenje, za razliku od tele objektiva. Školski odrađen panning!

Ostale fotografije koje je Ivan snimio na ovim dogđajima možete pogledati na njegovoj stranici www.ivanklindic.info
Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.