ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 08.05.2012.

08.05.2012.

Prije nekoliko dana komentirali smo neobičnu fotografiju prirode koju je snimila Marina Herceg. Ponovo nam je poslala fotografiju u istom tonu.

Zašto je snimila ovu fotografiju i što o njoj misli autorica možemo pročitati u njenom opisu:” Jedna close-up fotografija lista oraha. Ovom listu me privukla rupa te ideja gledanja kroz ključanicu (through the peephole) i kako ponekad suženo gledanje onemogućuje da jasno vidimo stvari i pojava sa druge strane.”

Marina uživa u prirodi. Cvijeće iz prirode gleda iz drugačije perspektive i primjećuje neobične detalje. Osim toga ovom detalju dodaje metaforu ključanice i suženog pogleda. To je umjetnička sloboda i o njoj je teško raspravljati, ali o nekim vizualnim elementima bi se moglo.

Premda je fotografija na prvu efektna postoji nekoliko stvari na koje bi obratio pažnju. Marina se pokušala poigrati s dijagonalama, ali kadar ipak nije do kraja posložen. Možda bi bilo bolje da je sredinu lista postavila na desnu trećinu. Sredina list je smeđa, a ne bijela, pa malo odvlači pažnju. Kroz gornji lijevi kut ulazi svjetlo, što također odvlači pažnju.

Kad se, na kraju, ipak skoncentriramo na rupu u njoj se nalazi jedna kosa ‘crta’ – ne vidim kako se to uklapa sa idejom o ključanici i suženom pogledu. Bilo bi prikladnije da se kroz rupicu vidi neki nejasan oblik ili samo jednolična zamućenost.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.