ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 07.03.2012.

07.03.2012.

Sue Radonić je bila najbrža u maloj FaceBook utrci i zaslužila je KomentarDana preko reda. Poslala nam je fotografiju glavnog zagrebačkog trga – Jelačić placa.

Fotografija Sue Radonić po mjestu radnje, ali i po tonskom karakteru spadala bi u uličnu fotografiju. Baš kao što se traži u uličnoj fotografiji i ona je uspjela uklopiti većinu elemenata u kadar.

Kažem većinu, jer je ponekad nemoguće uklopiti sve što se nalazi ispred nas u suvisli kadar. Bitno je da na fotografiji nema velikih preklapanja. Pomicanjem u desno i nešto nižim rakursom snimanja, uspjelo bi se još izdvojiti i Jelačićev kip, ali i potpuno ubaciti u kadar zastavu – to bi fotografiju učinilo grafički još složenijom.

U donjem dijelu kadra vidimo desetak prolaznika. Čak ni tu nama velikih preklapanja sa stražnjim planom – svi su dosta jasno izdvojeni. Jednino što na ovoj fotografiji nedostaje je nekakva zanimljivost, akcija – jasnija točka interesa.

Obzirom na odsustvo akcije, fotografija bi mogla biti i u boji, i funkcionirati kao razglednica grada. Izborom kadra Sue je stavila naglasak na grad, a Zagrepčani su smo usputni dio.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.