ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 07.02.2012.

07.02.2012.

Autorica ove neuspjele fotografije već je nekoliko puta sudjelovala u našoj rubrici. Fotografije Vanje Vukadinović komentirali smo 30. prosinca prošle i 13. siječnja ove godine.


O današnjoj fotografiji Vanja govori: ‘Fotografija je u biti neuspjeli makro snimak. Rađena je s manualnim OM 50 mm 1,4 objektivom i starim Olympusom E-500. Od brisanja s aparata ju je spasilo to što mi je pao na pamet izraz “titraj” kad sam vidjela efekt koji je proizveo vjetar i nemirna ruka. Motiv je vršak neke trave uz potok.

Na što zapravo fotografi misle kad govore o neuspješnoj fotografiji? Zasigurno da ideja koju su zamislili nije uspjela. Međutim, znači li to automatski da je fotografija loša? Da i ne.

Ove stvari možemo promatrati tematski i tehnički. Fotografija može biti tematski dobra, a tehnički loše izvedena, kao i tehnički dobro izvedena a tematski promašena. Iz Vanjinih riječi doznajemo da je njena fotografija neuspjeli makro pokušaj. Tehnički loša izvedba fotografiji je zapravo otvorila novi prostor. Igrom slučaja prešla je put od makro fotografije do apstrakcije. Da nam nije rekla što se dogodilo nikad ne bi znali pravu namjeru autora.

Međutim, sad se s pravom pitamo mijenja li to vrijednost ove fotografije i Vanje kao autora? Metoda pokušaja i pogrešaka izmiješana sa slučajnošću oduvijek je prisutna u fotografiji. Važno je samo da je autor toga svjestan i da može svoje ‘pogreške’ prepoznati i kreativno ih upotrijebiti. Vanja je u tome definitivno uspjela.

Fotografija je toliko širok pojam da pogreške u jednom tipu postaju kreativni elementi u drugom. To je njena najveća ljepota.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.