ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 06.04.2012.

06.04.2012.

Ovaj tjedan zaključit ćemo portretom koji je osvojio treće mjesto u istoimenoj kategoriji na izboru za Hrvatsku novinsku fotografiju za 2011. Intiman portret Gorana Bare snimio je Marin Vajdić.

Zagreb, 29.07.2011. Pjevač Majki Goran Bare u opuštenoj pozi u svom stanu.

Poznate ljude poznajemo preko fotografija. Neki su ih sreli uživo, ali većina ljudi zna kako oni izgledaju i kako se ponašaju preko fotografija u medijima. Mediji su ti koji nam stvaraju sliku o ‘poznatom’ pojedincu. Preko njih doživljavamo njihovu osobnost i karakter. Često se radi o iskrivljenoj slici, koju stvaramo gledajući nastupe poznatih i čitajući pikantne priče u tabloidima. Stoga napraviti dobru fotografiju na bini i nije neka revolucija. Isto je i s formalnim portretima. Tad poznati svjesno poziraju i prikazuju se onakvim kako bi željeli da ih publika doživi.

Međutim fotografija u intimnom prostoru nešto je potpuno drugačije. To prije svega znači dobiti povjerenje. Osoba fotografa pušta u svoj intiman prostor. Ali, i tad je moguće da poznata osoba igra svoju ulogu, stoga nije lako napraviti intiman, iskren  portret. Da bi to uspio fotograf mora postati nevidljiv. Marin je to uistinu uspio. Na fotografiji ne osjećamo ni najmanju prisutnost druge osobe u prostoriji.

Prvi dojam ove fotografije može zavarati. Kao da se radi o jednoj sasvim običnoj fotografiji. Ali, takve fotografije ne viđamo često. Osim što nam donose iskreniju sliku o poznatima, imaju i dokumentarnu vrijednost koja s godinama raste, a nije ju lako odmah prepoznati.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.