ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 06.03.2012.

06.03.2012.

Fotografiju pod nazivom Rokoko poslao nam je Vanja Čerimagić. Snimljena je prije nekoliko dana u Sarajevu.

Vanja nam je opisao o čemu se na fotografiji zapravo radi: “Motiv na fotografiji predstavlja instalaciju umjetnika Emira Kapetanovića (Sarajevo), a simbolizira trenutno stanje kulture u Bosni i Hercegovini.

Zbog krize vlasti i neriješenih odnosa, u Bosni i Hercegovini se najvažnije državne kulturne institucije nalaze u katastrofalnom položaju. Zatvorena je Umjetnička galerija BiH, Historijski muzej, a Zemaljski muzej također je pred zatvaranjem, dok je Nacionalna biblioteka, usred zime, ostala bez grijanja.

Korišten je jedan blic koji je bio postavljen desno od klavira, malo iza jednog stuba koji je poslužio za dobivanje ove sjene na zidu. Za obradu je korišten DPP.”

Prvi put u KomentaruDana imamo jednu ovakvu fotografiju. Po čemu je ona drugačije od dosadašnjih?

Vanja je fotografirao instalaciju umjetnika Emira Kapetanovića. To znači da je možemo komentirati kao dokumentiranje instalacije, dok temu i poruku ne možemo jer tad ulazimo u Emirov rad.

Vanja nije, za razliku od većine fotografa, napravio brzinsku fotografiju i otišao, već se potrudio oko snimanja. To se vidi iz pedantno složenog kadra. Iskoristio je sve vizualne elemente klavira, tipke i nakošeni poklopac, kako bi dobio geometrijsku kompoziciju.

Odvajanjem fleš rasvjete od aparata postigao je veći volumen, ali i dojam da je svjetlo dolazi iz prostora galerije. To je još naglašenije jer se fleš nalazio iza stupa. Premda, moram priznati, da mi je dosta upitna sjena koja se vidi na fotografiji zbog toga, kao i odabir slabog kontrasta pri obradi.

Čini mi se kao da je Vanja, fotografskima elementima, htio dodatno naglasiti loše stanje BiH kulture, a to onda otvara  veliki prostor za raspravu jer tada fotografija prestaje biti samo dokument.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.