ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 06.02.2012.

06.02.2012.

Zima i snijeg nezaobilazne su teme ovih dana. Kako za rubriku KomentarDana nismo dobili niti jednu aktualnu snježnu, izbor je pao na fotografiju zimskog ugođaja autorice Suzane Krstanović.

Prije nekoliko dana komentirali smo fotografiju labuda Sonje Dvornik. Tamo smo naglasili da prilikom snimanja životinja možemo kadrirati tako da naglasimo životinju i njene emocije uokvirujući je sa rubom fotografije, i da životinju smjestimo u prostor – njeno prirodno stanište. Sonja nas je, svojim izborom kadra uvukla/približila u intiman prostor labuda, dok nas Suzana drži na udaljenosti promatrača. Dokumentarni filmovi, ali i fotoreportaže sastoje se od naizmjeničnih kadrova/fotografija jednog i drugog načina kadriranja.

Fotografija labudova vrlo je slojevita. U prvom planu nalazi se šaš, iza nje na rijeci nalazi se jato labudova, a u pozadini druga obala i visoka stabla. Kadar je određen prema visokim travkama u prvom planu zbog kojih je pojačan osjećaj prikradanja. Tom dojmu pridonosi i preklapanje pojedinih travki sa labudovima. Ovakav način kadriranja nosi priču, te se često koristi kao uvodna fotografija/duplerica u reportaži.

Suzanina fotografija je sasvim dobra i mogla bi poslužiti svrsi, međutim da li je mogla biti još bolja?
Uvijek može bolje. Iskusan fotograf bi zasigurno sačekao zanimljiviji trenutak, i možda ‘decentrirao’ jato labuda. Centralna pozicija je problematična za duplerice, jer točku interesa ‘pojede’ uvez časopisa.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.