ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 05.04.2012.

05.04.2012.

Četvrti dan komentiramo slike s ovogodišnjeg natječaja za Hrvatsku novinsku fotografiju. To je najvažniji fotoreporterski događaj godine, stoga zaslužuje i toliku pažnju. Danas vam donosimo fotografiju Jure Miškovića iz Cropixa, koja je osvojila treće mjesto u kategoriji Sport.

Bihać, 11.06.2011. U Bihaću je održano Međunarodno bodybuilding natjecanje 12. Bihać Open u sportskoj dvorani Luke. Na natjecanju je sudjelovalo i nekoliko Hrvata. Nikolu Demu pred nastup u svlačionici kolege su ofarbali u brončanu boju. 

Sportska fotografija ima određene zakonitosti, o kojima smo već govorili u KomentaruDana. U sportu s loptom, to je duel dva protivnička igraća. U pojedinačnim sportovima to je vrhunac akcije. Svi se divimo sportskim fotografima kad uspiju zamrznuti pokret, jer naše oko to ne može..  Gledajući isključivo po tim pravilima malo tko bi ovu fotografiju svrstao u sportsku rubriku.

Vrhunac akcije samo je djelić trenutka i manji dio sporta. Sport čine ljudi koji nemaju uobičajen život i dobro je ponekad zaviriti u njihove živote iza scene. Upravo to je napravio Jure – zavirio je u svlačionicu i donosi nam zanimljiv detalj iz života bodybuildera. Iako ova fotografija spada u sportski dokument, a ne u sportsku akciju, ona ima jednaku vrijednost.

Baš kao što su našem oku ‘strani’ zamrznuti trenutci akcije, tako su nam strani i detalji koji se događaju iza svjetala pozornice. Zidarski valjčić kojim se nanosi bronca na natjecatelja definitivno je detalj koji čini ovu fotografiju vrijednom nagrade.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.