ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 05.03.2012.

05.03.2012.

Dobto jutro vam želimo i ovaj tjedan u KomentaruDana. Uz doručak ćemo komentirati fotografiju koju je snimila Tea Pejić.

Kakav je bio njen doručak nije nam rekla, ali iz maila doznajemo kako je snimila fotografiju: „Fotografija  je nastala predivnog sunčanog jutra. Ovo je jedna od fotografija gdje sam primijenila svoj novi objektiv  Canon 50mm f/1.8 II. Parametri ekspozicije su ISO 100, brzina zatvarača 1/60 i otvor blende f/2.2. Na kraju je fotografija obrađena u PS CS 4 zbog određenih tonova boje.“

Znam da je fotografija rezultat isprobavanja novog objektiva, ali probat ću u komentaru približiti kako bi trebala biti odrađena da je snimana za katalog.

Prvo o čemu bi trebalo razmišljati je polje dubinske oštrine. Ovakve fotografije se nikad ne rade na velikim otvorima blende, u pravilu su to f11, ili čak manji. Tek sa tim otvorima dobit ćemo ‘cijelu’ fotografiju oštru. Naravno, uz tako mali otvor blende brzina zatvarača će biti jako dugačka (u ovom slučaju cca ¼), pa će nam biti potreban stativ.

Druga stvar koju ne bi nikako trebali zanemariti je raspored predmeta na stolu. On bi, zajedno sa kutom snimanja i svjetlom, fotografiju trebao učiniti vizualno atraktivnom. Iako tehnički ne ispunjava profesionalne zahtjeve, Teina fotografija definitivno prenosi ugodan jutarnji osjećaj.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.