ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 05.01.2012.

05.01.2012.

Danas je na rasporedu fotografije Silvie Kovačević. Iz maila koji smo dobili uz fotografiju doznajemo da se radi o fotosessionu.

KomentarDana - 05.01.2012.

Autor fotografije je Silvia Kovačević a model je bila njena prijateljica koju je zamolila da ponese neki zanimljivi odjevni predmet ili detalj. Prijateljica se pojavila sa krznenim ovratnikom i maminim prstenom a izbor pozadine, izraza lica i poze samo su slijedile ta dva detalja. Fotografija je snimljena na danjem svijetlu i bez mogućnosti da se dramatičnost postigne na samom snimanju. Zato je naknadno pojačana u postprodukciji.

Silvina fotografija plod je jednog organiziranog snimanja. Iako se po opisu čini da se više radi o igri, komentiranju ću pristupiti malo ozbiljnije.

Kod modnog snimanja najčešće imamo modne editorijale i modne bookove. Osnovnija razlika je u tome što se kod modnih editorijala prezentira robna kolekcija, a kod bookova se predstavlja model. Ova bi fotografija po toj podijeli spadala u modne bookove jer je naglasak na modelu. Kadriranje u modnoj fotografiji je dosta proizvoljno – ne podliježe čvrstim zakonima. Stoga klasičan komentar da bi model trebao gledati unutar fotografije ovdje nema baš puno smisla. Međutim model je po mom ukusu malo previše zabacio glavu unatrag, a i ovaj izbor poluprofila nije baš najspretniji jer nos prekriva dio njenog desnog oka, a time su i nosnice izraženije. Poluotvorena usta i otkriveno rame sugestija su na seksualnu pristupačnost, a to su česte sugestije u modnoj i reklamnoj fotogrfiji.

Goran Matošević
Glavni urednik Fotogard.com portala i predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

Ostale Silvijine radove možete pogledati na http://www.silwia.weberica.net/

No comments yet.