ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 04.01.2012.

04.01.2012.

Po prvi puta u KomentaruDana imamo jednu curu iz osnovne škole. Tonia Jurišić pohađa foto grupu u sklopu svoje osnovne škole koju je pokrenula profesorica Anita Vodopivec.

Pročitajmo prvo što Tonia kaže o nastanku fotografije:

Slika je nastala jednog ljetnog dana. Moje prijateljice i ja smo ležale na plaži i zamijetile dječaka čiji je vrat bio pomalo dug, stoga sam ja uzela aparat i fotografirala ga. Tak nakon što sam došla kući i proučila sliku shvatila sam da slika prikazuje puno više od dječaka. Slika je dosta slojevita te posebna. Inače imam 13 godina i idem u Osnovnu školu Smiljevac u Zadru. Bavim se fotografijom od malih nogu, mislim od 5. godine. Tek od ove godine sam se intenzivnije počela baviti fotografijom jer sam krenula u foto-grupu u školi. U budućnosti bi svakako htjela surađivati s mnogim fotografima te bih voljela dalje napredovati.’

Tonia je poslala nekoliko fotografija jer se nije mogla odlučiti koju odabrati za KomentarDana. Iz tih se fotografije vidi da ona već sad barata osnovnim fotografskim znanjem. Pogotovo u dijelu estetike kompozicije. Međutim, naš izbor je pao baš na ovu fotografiju koja je lišena svake estetike i ulazi u područje dokumentarne fotografije.

Slažem se sa Toniom kad kaže da fotografija pokazuje puno više od dječaka. Ona pokazuje vrijeme u kojem živimo, a Tonija, zavidnu zrelost za svoje godine.

Iako bi klasičnim načinom gledanja komentar mogao biti da kompozicija ima previše prostora, a da je dječak premalen, postavljanjem horizonta na donju trećinu ona i ovako dosta kompaktno funkcionira. Treba naglasiti da ona s toliko ostavljenog prostora ne bi prošla kao novinska fotografija. Dječak bi prekadriranjem trebao biti naglašeniji jer se u novinama štedi prostor i pokušava se dobiti jasnoća/direktnost/izravnost poruke.

Fotografija me podsjetila na rad Jacques Henri Lartiguea, francuskog fotografa koji je baš u njenim godinama napravio svoje najbolje radove. J.H.Lartigue je fotografirao dokolicu visokog francuskog staleža početkom prošlog stoljeća, a fotografijom se prestao baviti u osamnaestoj. Nadam se da to neće biti slučaj i sa Toniom jer po ovome što je pokazala, zaslužuje velike pohvale.

Goran Matošević
Glavni urednik Fotogard.com portala i predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.