ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 03.05.2012.

03.05.2012.

Još jednom je s nama Vjesnikov fotoreporter Ivan Šebelja. Poslao nam je jednu minimalističku fotografiju.

O okolnostima nastajanja fotografije Ivan govori:”Ovu fotografiju snimio sam iz dosade i kako ne bi mislio na probleme u svojoj firmi. Primijetio sam avion iznad svoje vikendice i odlučio ga snimiti. Pri ruci sam imao samo 50mm f/1,4 mm objektiv nataknut na EOS 7d pa sam fotku snimio sa istim. Fotka je malo kropana u obradi i boje su obrađene kako bi postigao pravu boju neba.”

Za sve one koji ne znaju Vjesnik je prestao izlaziti prije desetak dana. Barem je to zadnje što sam čuo. Primijetio sam da je internetska verzija još aktualna, ali u skromnom aranžmanu. Što se točno događa ne znam. Čini mi se da ni njegovi zaposlenici još ne znaju koja ih sudbina do kraja čeka.

U međuvremenu Ivan i dalje fotografira, kao što kaže da odmakne loše misli, ali mi se čini da se spontano odmiče i od reporterske fotografije. Podiže glavu prema gore i gleda u nebo, iz ničega stvara fotografiju. Kao da nam želi reći koliko je malo potrebno da čovjek stvori veliko djelo.

Da, veliko djelo. Jednostavnost i minimalizam Ivan je doveo do kraja, a sve vizualno funkcionira. Trag aviona rasparao je nebo – fotografiju podijelio na dvije jednake polovice. Centralnom kompozicijom naglašena je mirnoća, veliki beskraj, bez suvišnih informacije, samo nebesko plavetnilo. Fotografija je opuštajuća, transcendentalna. Odlična!

I dok ovo komentiram FB mi javlja da je danas Ivanov rođendan. Ivane, cijela ekipa Fotogard.com portala od srca ti želi SRETAN ROĐENDAN!

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.