ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 03.02.2012.

03.02.2012.

Neiscrpna tema zalaska sunca i danas je na dnevnom redu. Inspiraciju za fotografiju dobio je Pavao Toth. Od autora smo dobili opširan mail koji prenosimo u cijelosti:

‘Iako smo imali nedavno Tein zalazak sunca, ja sam se odlučio poslati fotku na istu temu, ali snimljenu na drugom mjestu.

Od kada postoji fotografija, postoje i fotografije zalaza sunca. Ta pojava privlači pogled svojom čarobnom ljepotom i nema fotografa koji nije odolio napraviti snimak “zalaza” na moru, nastojeći sačuvati dio čarolije kako bi ga pokazao nekome tko nije taj trenutak bio uz njega. Iako smo svjesni činjenice da zalasci sunca često koketiraju s “kičem” – što je općeprihvaćeni naziv za kvazi umjetnost bez vrijednosti, opet i opet iznova posežemo za foto aparatom nastojeći zabilježiti taj trenutak koji ima tako dubok emocionalni utjecaj na čovjeka.

Moj “zalaz” je snimljen kompaktnim digitalcem 2MPix opremljenim vrlo kvalitetnim objektivom (Olympus Camedia C-2100uz) na Silbi 2003. godine. Zrnatost fotografije je posljedica šuma senzora male površine, što u ovom slučaju ne bi trebala biti mana, već fotografiji daje film-like izgled. Prizor je snimljen iz ruke sa same obale. Želio sam ribara i čamac smjestiti “u sunce”, ali to je bilo nemoguće s te pozicije. Od više snimaka, ovaj bih izdvojio kao najbliži onome što sam želio postići.

Fotografija prilično vjerno prenosi boje u trenutku snimanja. Naknadno sam korigirao jedino nivoe (levels) kako bi fotografija bila zasićenija’

Rubrika KomentarDana zamišljena je, ne samo da mi vama govorimo što je dobro, a što nije, nego, da vas potaknemo na razmišljanje o svom i tuđem radu. Kako je Pavao jako detaljno opisao svoju fotografiju, a mi smo ovih dana već imali fotografija na ovu temu, ostavit ću, za promjenu, svoj komentar prazan. Na vama je da započnete komentiranje, a ja ću se kasnije uključiti. Neka rasprava počne…(-;

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.