ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 02.05.2012.

02.05.2012.

Prošli su praznici i mi se vraćamo uobičajenom ritmu komentiranja fotografija. S nama je po prvi put Marina Domitrović. Poslala nam je fotografiju lokota na vratima.

Pročitajmo što nam je Marina napisala u mailu:”Fotografijom sam se počela baviti prije dva mjeseca a ova fotografija mi se posebno svidjela pa me zanima tuđe mišljenje o njoj.”

Prije svega treba Marini zaželjeti dobrodošlicu u svijet fotografije. Ona je sad u fazi upoznavanja medija i ispitivanja kadra. Početničku pažnju privlače razne stvari iz okoline a da nisu svjesni zašto. Stoga ćemo analizirajući fotografiju to probati odgonetnuti.

Kadar ove fotografije je vrlo jednostavan i dobro složen. Imamo tri okomite daske, sa tri poprečne. Ritmičnost nalazimo u ponavljanju dasaka, a dinamika je naglašena dijagonalnim daskama. Da se ne bi sve završilo na ponavljanju jednog uzorka na fotografiji se nalazi još i lanac s lokotom. Vjerojatno je ta jednostavnost ono što se i Marini svidjelo.

Na fotografiji sve dobro funkcionira, ali ima jednu sitnicu koju bi trebala popraviti. Zapravo je o tome trebalo voditi računa prilikom snimanja jer sad to nije moguće popraviti. Fotoaparat je trebao biti paralelan s vratima. Ako bolje pogledamo primijetit ćemo da je Marina nastojala biti paralelna sa rubom lijeve okomite daske, ali joj je rub desne daske ostao nagnut. To se ne bi dogodilo da je bila paralelna s cijelom plohom vrata. Sad to više nije moguće ispraviti prekadriranjem.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.