ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 02.04.2012.

02.04.2012.

Nakon što se stišala prašina oko dodjela Hrvatske novinske fotografije za 2011. godinu, odlučili smo malo prokomentirati zašto je, po našem mišljenju, fotografija Damira Senčara iz HINE pobijedila.

Prije svega, bitan je opis fotografije koji nam govori ono što se iz same fotografije ne može zaključiti , a to su detalji događaja i sve ono što je prethodilo fotografiji.

Zagreb, 26.02.2011. Skupina prosvjednika organizirana preko Facebooka krenula je Radićevom ulicom prema Markovu trgu glasno prosvjedujući i došla do policijske barikade na Krvavom mostu gdje su se sukobili s policijom. Nakon brojnih provokacija, interventna policija pregazila je najagresivnije prosvjednike.

Tek s opisom dobivamo cjelokupnu informaciju. Premda i bez čitanja opisa fotografija ostavlja iznimno snažan dojam. Lice čovjeka kojeg vidimo djeluje zaprepašteno, preplašeno, nemoćno. Taj dojam pojačavaju plave uniforme koje su zaokružile cijeli kadar i točku interesa – njegovo lice.

To ne bi tako izgledalo da Damir nije bio praktički u centru zbivanja i time na neki način potvrdio poznatu izreku Roberta Cape: ‘Ako vam fotografije nisu dovoljno snažne niste dovoljno blizu.’ Koliko je to opasno pokazuje fotografija kamermana iz cijele reportaže.

Također, na nivou kompozicije imamo dvije zanimljive situacije. Pendrek – kao simbol represije, proteže se dijagonalno preko većeg dijela fotografije, te igra rukama (dlanovima) – otvoreni dlan mladića na zemlji i policajčev dlan u rukavicama. Dvije ruke i pendrek, zajedno s policajčevim koljenom, čine jedan manji okvir u centru fotografije.

Međutim sve to skupa vjerojatno ne bi bilo dovoljno za fotografiju godine da nema simbolike. Iako se radi o grupici koja se odvojila i provocirala policajce, što se vidi iz cijele serije fotografija, ali i iz Damirovog opisa, fotografija zapravo pokazuje trenutno stanje običnog, malog čovjeka, koji će u slučaju pobune završiti pod čizmom.

Drago mi je da ta simbolika nije promakla žiriju, koji je nakon dugo godina izbjegavanja ovakvih fotografija pokazao svoj stav i neovisnost.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.