ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 02.01.2012.

02.01.2012.

Prvi komentar u novoj godini nastavljamo u novogodišnjem raspoloženju.

Kristina Josić poslala nam je fotografiju snimljenu ovog Božića i kaže: „Nova sam u fotografiji i još učim, ali evo jedna za komentare. Što trebam pripaziti sljedeći put? Osim što je trebala biti oštrija.“

Fotografija je jako privlačna, najviše zbog toplih tonova koji lijepo prenose blagdansko raspoloženje i toplinu doma. Dobro bi bilo da desna ruka dječaka nije odrezana u šaci, da se vidi cijela. Kadar je dosta neobičan – više nam skriva nego što pokazuje. To može biti dobar efekt kad želimo zagolicati maštu, ali je pitanje da li je ovdje to uspješno riješeno?

Tehnički gledano fotografija nije toliko loša. Snimljena je objektivom od 105mm, pri otvoru blende F5.6 i brzini zatvarača 1/25 sekunde. Kad uzmem  u obzir ove parametre moram reći da je dosta oštra – uvećao sam je na 100% i vidim da fotografija samo malo ‘pliva’. Glavni uzrok te ‘neoštrine’, je spora brzina zatvarača. 1/25 sekunde nije dovoljna kad se treba zamrznuti pokret, a ni da se smiri ruka pri objektivu od 105mm – iako tu može malo pomoći stabilizacija objektiva.

Goran Matošević
Glavni urednik Fotogard.com portala i predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

 

No comments yet.