ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 01.02.2012.

01.02.2012.

Ivan Suvalj poslao nam je fotografiju koja bi se po svom motivu mogla svrstati u fine art i/ili dokumentarnu. Kao takva odlično bi se uklopila s fotografijama Pavla Totha i Gorana Anića.

Već sam prilikom komentiranja Goranove fotografije istaknuo da bi serija takvih fotografija mogla tvoriti jedan vrlo zanimljiv fotografski esej. Sve tri fotografije imaju dominantan  starinsko, romantično, melankonični ambijent.

Ta atmosfera na Ivanovoj fotografiji je pojačana ujednačenim tonovima drvenih kola, stabla u pozadini i suhog jesenskog lišća – kao da je vrijeme stalo.

Kadrom dominiraju starinska kola koja su postavljena u laganu prostornu dijagonalu. Izborom širokokutnog objektiva ta dijagonala je još naglašenija. Fotografija je sasvim dobro odrađena i vjerujem da se mnogima sviđa.

Međutim, meni osobno smeta način obrade fotografije. Nerado o tome govorim jer to spada u autorski izbor, ali izostankom sjena u prvom planu i načinom obrade drvena kola imaju pomalo nestvarni, digitalni štih, što mi se ne čini prigodno ni za dokumentarnu, ni za fine art fotografiju.

Goran Matošević
glavni urednik Fotogard.com portala i
predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

No comments yet.