ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

KomentarDana – 03.01.2012.

03.01.2012.

Tomislav Kaksa sudjeluje u KomentaruDana sa jednom dosta neodređenom fotografijom. Teško je odrediti pod koju bi vrstu fotografije spadala, a to je nužno kako bi se zauzeo kvalitetan stav prilikom komentiranja.


Kažem neodređenom jer ne spada do kraja niti u pejzažnu, niti u reportažnu, a niti u umjetničku fotografiju – iako je po nekakvim elementima nenametljive prisutnosti čovjeka najbliža ovoj zadnjoj kategoriji.  Međutim, da bi spadala u tu kategoriju trebala bi biti dio serije u kojoj  se npr. želi prikazati izgubljenost/zbunjenost/otuđenost današnjeg čovjeka u prirodi…

Gledajući je kao klasičnu pejzažnu fotografiju prvo vidimo veliku zbrku – neurednu kompoziciju. Fotografiji nedostaje jasnoća poruke. Ona ne mora nužno biti ljepota prirode, može nam prenositi i druge osjećaje, ali oni moraju elementima kompozicije biti jasnije određeni.

Fotografijom dominiraju grane – sa lišćem i bez, u prvom planu i u odrazu jezera. U donjem desnom kvadrantu se nalazi čovjek/žena i to je sve zatvoreno crnim okvirom koji se proteže uz sve rubove fotografije. Taj nenametljivi crni rub/okvir je definitivno uspješniji dio fotografije.

Goran Matošević
Glavni urednik Fotogard.com portala i predavač PO Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri

 

 

No comments yet.