ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Kolekcija godine 2013. fotokluba Zagreb

18.11.2013.

19.11.2013. u 19.30 u Fotoklubu Zagreb otvorenje je izložbe koja predstavlja najbolje klupske kolekcije u godini koja je iza nas. Svake se godine prema odluci stručne izborne komisije od pristiglih kolekcija bira samo jedna koja dobiva laskavi naziv “Kolekcija godine”, a za proteklu 2013. žiri u sastavu Miljenko Marotti, Krešimir Mehičić i Darija Tripalo taj je naziv dodijelio kolekciji “Marionete” autorice Valentine Bunić.

Kolekcija godine 2013. fotokluba Zagreb
 
Izložba se može pogledati svaki radni dan unutra radnog vremena Fotokluba Zagreb, a ostaje otvorena do 2.12.2013.

Tekst kataloga

Tradicionalna natječajna izložba članova Fotokluba Zagreb i ove je godine više nego ugodno iznenadila ne samo brojnošću pristiglih kolekcija nego i kvalitetom i raznovrsnošću. Na ovogodišnje je natjecanje prijavljeno 100 kolekcija od 56 autora od kojih je žiri u sastavu: Krešimir Mehičić, Miljenko Marotti i Darija Tripalo odabrao 17 kolekcija.

Zadnjih se nekoliko godina u radovima članova kluba osjeća znatan pomak prema slobodnijim interpretacijama fotografskih tema koje nadilaze uobičajene okvire klupske fotografije. Taj je pomak najvidljiviji upravo na godišnjem natjecanju kolekcija, na kojem se bira najuspješnija kolekcija za proteklu godinu. To nas ne bi trebalo iznenaditi jer upravo kolekcija, opus od četiri idejno ili tematski povezane fotografije omogućava razradu ideje i usredotočeni komunikacijski protok između autora i gledatelja. Ispravno osmišljena i izvedena, kolekcija je zapravo prvi korak ka konceptualnoj fotografiji.

Fotografija je danas područje velikih kontradikcija. S jedne je strane fotografija u potpunosti izgubila usmjerenje jer današnja tehnologija omogućava i fotografski nepismenim osobama generiranje velikih količina šarenih slika, koje namjerno ne želim nazvati fotografijama. S druge se strane fotografiji sve više pokušava nametnuti funkcija zapisničara društvenih događanja, pokušava ju se pretvoriti u sociološki i društveno korisni alat. Njome se promiču ideologije i politički sustavi, a kroz medije se uz pomoć fotografije manipulira javnim mnijenjem.

Zato me izuzetno raduje što je ovaj natječaj pokazao i dokazao da još uvijek postoje osobe koje fotografiju shvaćaju kao umjetničku formu, koji u njoj nalaze oazu mira, koji kroz nju promišljaju svoja unutrašnja stanja i razvijaju osjećaj za ljepotu ideje, forme i sadržaja. Kolekcija godine 2013.najbolji je dokaz da negdje u nama postoji potreba za pozitivnom komunikacijom, duhovno čistom i jednostavnom koja se izražava kroz ljepotu misli, a fotografija kao medij je u konačnici, materijalizira u obliku slike.

mr. sc. Damir Tiljak, predsjednik FK Zagreb

No comments yet.