ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Kako su društvene mreže uništile nečije uspomene?

11.12.2015.

Dok sam išao na posao i vozio se u autobusu, gledao sam što ima novog po Facebooku, pa sam naletio na stvarno puno dobrih fotki, točnije trenutaka. Nije to nikakva novost, na dnevnoj bazi vidim jako puno takvih fotografija, od onih na kojima roditelji fotkaju svoju djecu, putovanja, do nekakvih posebnih događaja, izlazaka itd… Međutim, profesionalna deformacija mi je takva da mi uvijek, ali baš uvijek, glavom prođe sljedeća misao – kako dobra fotka, a šteta što je totalno neiskoristiva. Piše Vedran Tolić

Vedran Tolić - Kako su društvene mreže uništile nečije uspomene?
 
Gubitak kvalitete

Što točno mislim pod ovim ”neiskoristiva”? Probat ću objasniti. Sve je to divno i krasno dok fotkate svojim mobitelom, koji ima milijun megapiksela, ali kod većine mobitela kamera je zapravo jako loša. Super, pofotkate nešto, stavite na FB, fotka pobere lajkove i komentare i to je to. Gotova priča. Napuni vam se memorija na mobitelu, pobrišete fotku s mobitela i tako u krug. Onda vremenom te fotke skidate s FB-a na svoj mobitel, a one automatski značajno gube svoju izvornu kvalitetu i u maloj su rezoluciji.

Vedran Tolić - Kako su društvene mreže uništile nečije uspomene?
 

Često vidim da se događa ista stvar po Instagramu, tamo se obradi fotografija i uploada, pa podijeli na FB. Međutim, problem je taj što je Instagram imao omjer fotki 1:1, to je nedavno promijenjeno pa možete koristiti i izvorni format, uglavnom 4:3. Instagram automatski spremi fotku koju ste tamo obradili, tako da vjerujem da dosta vas i pobriše izvorni materijal jer imate obrađeni. Što se onda dogodi? Stavite fotke na USB i dođete u foto studio razviti ovakve ”obrađene”. Međutim, osim što su fotke u omjeru 1:1 i same po sebi u jako maloj rezoluciji, možete biti sretni ako ih uspijete ugurati na format 10×15 centimetara. Ovo govorim iz osobnog iskustva jer sam znao doživjeti da osoba želi razviti veći format fotografije, a jedina koju ima je ova s Instagrama.

Naravno da se post ne odnosi na one koji imaju najnovije mobitele koji imaju super kamere i u većini situacija odrade dobar posao, ne odnosi se i na one koji koriste razne cloud servise kako bi spremali svoje fotografije u punoj rezoluciji u kojoj su je snimili. Nekako mislim da su takvi korisnici u manjini, a možda se i varam. :)

Rješenje? Kompaktni fotić!

Da ne dužim dalje u detalje, ono što želim reći jest da trebate uložiti novce u kompaktni fotoaparat. Tih 400-500 kuna stvarno i nije neki velik trošak, a dobit ćete praktički vječnu uspomenu. Lijepo je to kada vaše dijete stavite na FB i slično, ali za 10 godina vaše dijete neće imati normalnu fotku iz mladosti. Umjesto da ste uz sebe imali mali fotić koji stane u džep i fotkali iste te kadrove. Osim što su sve te fotke kvalitetnije, njih možete danas-sutra razvijati u velikim formatima i lijepo ih spremiti u album. Možda trenutačno foto albumi i nisu u modi, ali isto tako mislim da većina nas ima doma svoje fotke iz mladosti u baš takvim albumima i zahvalni smo roditeljima na tome. Iako ih vjerojatno ne gledamo često, oni kroz fotografije predstavljaju nas.

Naravno da ćete često brisati fotografije s fotića, ali isto tako pretpostavljam da ćete ih spremati na računalo i na određen način arhivirati, a da bi bili još sigurniji, napravite dodatnu kopiju na npr. eksternom hard disku. Ovako se osoba ”natjera” da arhivira svoje fotografije na računalo, dok s mobitelom samo snimimo i to je to, bez da (dugoročno) razmišljamo. Ako su u pitanju usputne fotografije, koje same po sebi i nemaju emotivnu vrijednost i ako je jedina svrha da se stave na FB, onda njih i nema smisla arhivirati, s čim god da su snimljene.

Vedran Tolić - Kako su društvene mreže uništile nečije uspomene?
 
Ako je stvar u tome da želite staviti fotku online, tome su isto doskočili brojni proizvođači kompaktnih fotića, tako da možete praktički odmah snimljenu fotku uploadati na društvene mreže.

U današnje su nas vrijeme marketinške kampanje ipak napravile lijenima. Međutim, vjerujte mi da ćete dugoročno biti zahvalni sami sebi što ste uložili novce u kompaktni fotoaparat i vašem djetetu ili bilo kome drugome, stvorili vječnu uspomenu, koja je pritom i ‘iskoristiva’ na način da je imate u dobroj rezoluciji i da možete razvijati fotografije u većim formatima. Lako za to što će fotka biti online, za mjesec dana će vam trebati pola sata da skrolate do nje, ako je uopće i budete tražili, ali za 20 godina će vam dijete biti zahvalno što ima fotke koje može staviti u pravi album, a to je ipak nešto ‘opipljivo’.

p.s. ako vam se sve svodi uglavnom na okidanje selfija, onda zanemarite cijeli tekst :)

Više informacija o autoru teksta Vedranu Toliću potražite na www.vedrantolic.com.
 

No comments yet.