ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Jure Kravanja – FERRUM URBANUM

03.12.2010.

U utorak, 7. prosinca, u 19:00 sati, u Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3, otvara se izložba fotografija FERRUM URBANUM, jednoga od najpoznatijih slovenskih fotografa, Jure Kravanje. Izložba se može pogledati do 17. prosinca 2010. radnim danom od 09 do 16 sati i utorkom od 18 do 21 sat.
.
Jure Kravanja - FERRUM URBANUM
.
vrijeme: 7. 12. 2010. – 17. 12. 2010. 19:00
mjesto: Zagreb; Fotoklub Zagreb, Ilica 29/3
organizatori: Fotoklub Zagreb/Železarski muzej Štore
url: http://www.fotoklubzagreb.hr
.
Jure Kravanja (49), poznatiji pod umjetničkim imenom Yurko, diplomirani sociolog i pedagog, privatni poduzetnik, jedan je od najaktivnijih, najuspješnijih i najnagrađivanijih slovenskih i europskih fotografa. Iako se za vizualne umjetnosti, posebno za film, zanimao od najranijih školskih dana, fotografijom se ozbiljnije i intenzivnije bavi tek zadnjih pet-šest godina. U ovom je kratkom razdoblju sudjelovao na više od 250 skupnih izložbi u Sloveniji i u svijetu, a priredio je i petnaest samostalnih izložbi, uglavnom u Sloveniji. Dobitnik je više od 180 nagrada za svoja najbolja fotografska ostvarenja na domaćim i međunarodnim natjecateljskim izložbama fotografijama. Za njegova postignuća u području fotografije, Međunarodna federacija fotografske umjetnosti (FIAP) mu je odala priznanje i dodijelila počasno zvanje: Odličnik FIAP-a (Excellence FIAP)-EFIAP, a Fotosavez Slovenije počasno zvanje Majstor fotografije – MF FZS. U njegovu se fotografskom arhivu nalaze brojne fotografije, deseci tisuća crno-bijelih snimki i snimki u boji. Kravanja nije samo umjetnik, on je angažiran društveni djelatnik, jedan od važnijih osnivača fotografskoga društva Svit u Celju, danas najaktivnije i najuspješnije slovenske fotografske udruge. Kravanja često sudjeluje kao predavač i mentor na raznim predavanjima o fotografiji te na seminarima i fotoradionicama.
.
Okosnica su njegovih fotografskih djela fotografije pejzaža, ali zanima ga i arhitektura, posebno moderna. Ponajprije, zanima ga čovjek u ruralnom i u urbanom prostoru, ne kao portret, već kao figura, kao simbol, metafora, znak. Ovdje se njegovo fotografsko stvaralaštvo odmiče od prezentacije objektivnog odraza stvarnosti u predmetnom smislu. Zanima ga prije svega slikarsko značenje motiva, kontekst subjektivne fotografije u kojemu ističe osobni stav i poruku. Iza njegove zanatske perfekcije stoji znanje, maštovitost i posebnost. Svojim djelima i stvaralaštvom pokazuje domišljatost i jedinstvenost, kojima pomjera ustaljene granice fotografske umjetnosti.
.
Fotografija je njegov način života. Nikada se ne odvaja od svog fotoaparata, pa tako ne ide na godišnji odmor kako bi se odmarao, već kako bi fotografirao. Puno putuje i snima u društvu supruge koja vodi njegov blog. Tako je, na primjer, posjetio i snimao nacionalne parkove na američkoj Zapadnoj obali; u Europi Island, Siciliju, Korziku; najdraža mu je talijanska Toskana, kojoj se vraća svake godine. Primarna mu je izvorna snimka, a tek malo pažnje posvećuje takozvanoj postprodukciji, tako da po potrebi na računalu korigira boje, kontrast, oblikuje kadar. Prilikom snimanja krajolika koristi tehniku fotografije u boji, a snimajući arhitekturu i ulične fotografije radije koristi crno-bijelu tehniku.
.
Izložba FERRUM URBANUM nastala je u sklopu većeg projekta pod nazivom
– Slovenski put kulture željeza te na određeni način povezuje sve slovenske muzejske institucije koje se bave čuvanjem i predstavljanjem ove vrste kulturne baštine. Projekt se odvija u sklopu važnoga europskoga projekta Europski put željeza. U projekt Slovenski put kulture željeza uključen je i Železarski muzej Štore, koji je pod vodstvom gospođe Slavice Glavan i suorganizator izložbe.
.
Izložbu čini četrdeset fotografija kojima Kravanja preispituje život ljudi u urbanom okruženju; njihovu svakodnevicu i njihovo otuđenje što zapravo predstavlja proturječja ubrzane urbanizacije. Jer, osim što ubrzana urbanizacija znatno pridonosi napretku čovječanstva u civilizacijskom, kulturnom i gospodarskom pogledu, ona mu ujedno postavlja velike i gdjekad nepremostive zapreke. Čovjek postaje otuđenom jedinkom, samo figurom u središtu umjetno i javno stvorena urbanog prostora. Njegova životna priča ovdje ostaje prikrivena i s njom njegovi korijeni i njegov indentitet, što je, uostalom, i prava stvarnost urbanoga prostora velikih gradova. Ta otuđenost danas je sve bjelodanija, a umjesto da dovede do relaksacije svakodnevice, tehnologija podcrtava i ističe jasniju razliku među ljudima – što prepoznajemo na fotografijama ove značajne i posebne izložbe.
.
Vinko Šebrek
Počasni predsjednik Fotokluba Zagreb
.

No comments yet.