ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Julien Duval i Vesna Špoljar laureati natječaja – Najfotografija 16. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best

23.06.2012.

Ocjenjivački sud ovogodišnjeg međunarodnog natječaja Najfotografija 16. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best, kojeg su činili: Vinko Šebrek, ( AFIAP), Branka Hlevnjak, povjesničarka umjetnosti i Nenad Reberšak, (AFIAP,ULUPUH), odabrali su najbolje fotografije pristiglih na natječaj i dodijelili nagrade i pohvale najboljim od najboljih.

Julien Duval  i Vesna Špoljar laureati natječaja

Julien Duval i Vesna Špoljar su laureati ovogodišnjeg natječaja. Julienu Duvalu je pripao Gran prix za najbolju kolekciju fotografija pod nazivom – Loptica u oku, Naglavačke, te Reuben i Ban, a Vesni Špoljar Prva nagradu za fotografiju pod nazivom – Sestre.

Drugu nagradu osvojila je Tina Gavranić za fotografiju – Gravity challenge, a Treću nagradu Darko Gržin za fotografiju – Reuben-1 . Pohvale za nauspješnije fotografije su primili: Andro Galinović za fotografiju – Ima dobrovoljaca, Mario Radaković za fotografiju – U elementu, Zvonko Radičanin (EFIAP) za fotografiju – Ples sjena i Vlasta Štalekar za fotografiju – Moj naklon.

Nagrade autorima najboljih fotografija uručene su u srijedu, 20. lipnja, prigodom otvorenja izložbe Najfotografija 16. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best u Galeriji zagrebačke Glavne pošte u Jurišićevoj 13. Nagrade u vidu povelje i novčanog iznosa utvrđenog posebnim pravilnikom dobitnicima je uručio predstavnik organizatora gospodin Zlatko Petrović – Pajo, koji je ujedno i otvorio izložbu.

Valja reći da je ovogodišnji, 16. po redu zagrebački ulični festival Cest is d’ Best bio je ambiciozniji i opširniji od prethodnih, kako u glazbenom, likovnom i zabavnom, tako i u takmičarskom programu. U kulturno-zabavnom programu tijekom sedam dana i večeri, odnosno od 31. svibnja do 6. lipnja nastupilo je više stotina profesionalnih izvođača iz cijeloga svijeta koji su demonstrirali svoje performerske, glazbene, likovne, plesne i sportske vještine. U takmičarskom dijelu programa, organizator je otvorio čak četiri natječaja, među kojima i tradicionalni natječaj za najbolju fotografiju festivala pod nazivom: Najfotografija 16. Cest is d’ Besta. Tema natječaja bila je prostor, motivi i događanja na 16. Međunarodnom uličnom festivalu Cest is d’ Best.

Natječaj je bio otvoren za sve ljubitelje fotografije, amatere i profesionalne fotografe iz cijeloga svijeta, dakle za stanovnike i goste Zagreba, a fotografije su se primale isključivo u digitalnom obliku. Organizator natječaja za najbolju fotografiju festivala, pored dokumentiranja događanja na festivalu, imao je za cilj i promociju fotografije, posebno dokumentarne, kao medija koji je sve više nazočan i značajan u našem društvu. Ujedno se željelo potaknuti građane Zagreba i njihove goste, a posebno članove fotografskih udruga, da se fotografijom još svestranije i kreativnije bave. Jer fotografiranje trebalo bi biti je stvaralački čin i nije dovoljno samo „škljocnuti“ a fotografija će doći sama po sebi.

Na natječaj se javilo 36 natjecatelja s 258 fotografija. Dvostupanjskim procesom odlučivanja Ocjenjivački sud je odabrao 50 najuspješnijih fotografija od 22 autora za izložbu, od kojih je deset pobjedničkih, kojima je dodijelio nagrade i pohvale. Nagrađeni i pohvaljeni radovi ističu se od ostalih radova prije svega po dokumentarnim, ali i po estetskim vrijednostima, tehničkoj perfekciji, po osebujnom pristupu i visokoj likovnoj kulturi autora.

Entuzijazam i rad organizacijskog tima: Dijane Nazor, Čedomila Grosa, Biljane Knebl i Senke Jurković Gros, kao i ozbiljnost, stručnost i odgovornost žirija, doprinjeli su visokom kvalitetu organizacije natječaja, žiriranja i pripreme izložbe i njenih promotivnih materijala. Ocjenjivački sud, koji je bio sastavljen od dobrih poznavatelja fotografije kao medija, imao je visoke i ujednačene kriterije, pa je time odabrao najbolje od najboljih fotografija za nagrade i omogućio posjetiteljima izložbe, da vide najbolje od prispjelih fotografija na natječaj.

Na kraju, valja posebno pohvaliti i istaći gostoprimstvo domaćina izložbe – Galeriju Hrvatske pošte u Jurišićevoj 13, a posebno gospođu Andreu Zavorović, izvršnu direktoricu Uprave Hrvatske pošte, koja je prigodom svečanosti otvaranja izložbe i dodjele nagrada istakla zadovoljstvo što se Hrvatske pošte i na ovaj način uključuju u programe manifestacija međunarodnog uličnog festivala i time daju svoj doprinos u promociji kulture i umjetnosti u gradu, pa i šire.

Izložba se može pogledati do 15. srpnja, svaki radni dan od ponedjeljka do petka, u vremenu od 8 do 20 sati, te subotom od 8 do 13 sati.
Ulaz je slobodan.

Vinko Šebrek, AFIAP
Predsjednik Ocjenjivačkog suda natječaja:
Najfotografija 16. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best

Prva nagrada, Špoljar Vesna - Sestre Druga nagrada, Gavranić Tina - Gravity challenge Treča nagrada, Gržin Darko - Reuben 1 Gran prix, Duval Julien - Loptica u oku
Gran prix, Duval Julien - Reuben i Ban Gran prix, Duval Julien - Naglavačke Pohvala, Radaković Mario - U elementu Pohvala, Radičanin Zvonko - Ples sjena

No comments yet.