ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Josip Klarica – Fotografije 1976. – 2011.

08.05.2013.

U Salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin, u četvrtak, 9. svibnja, u 19 sati, otvara se izložba Josipa Klarice ‘Fotografije 1976. – 2011.’. Izložba je za razgled postavljena do 24. svibnja.

Josip Klarica - Fotografije 1976. - 2011.
 
Josip Klarica u Salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin izlaže tridesetak fotografija, nastalih u razdoblju od 1976. do 2011. godine. Njegovi uraci, s mrtvim prirodama, portretima i pejzažima, svojevrsne su foto instalacije neobične koliko po metafizičkom konceptu, toliko još više i po samoj tehnici umjetnikova stvaranja. Klarica snima uglavnom ‘prastarim’ foto-metodama, među kojima je i camera obscura, ‘pramajka svih kamera’. Opisujući njegov opus, kustosica Nela Žižić u predgovoru kataloga izložbe osvrnula se na nepravednu zapostavljenost „starih“ tehnika snimanja, ističući kako je vrijednost analogne fotografije u njezinoj mogućnosti u pružanju autentičnog vizualnog iskustva, drukčijeg i nemjerljivog sa suvremenim digitalnim tehnologijama, kakve su u svojim doživljajnim dimenzijama i Klaričine fotografije.

Josip Klarica rođen je 1946. godine u Beogradu. Diplomirao je na Karlovom univerzitetu u Pragu (FAMU), na katedri filmske kamere. Među predavačima su mu bili redatelj Miloš Forman i književnik Milan Kundera, a prijateljevao je i s fotografom Josefom Sudekom. Klarica je izučavao povijest fotografskih tehnologija i fotokemijskih procesa. Uspješno je rekonstruirao nekoliko starih fotografskih postupaka, koje je prezentirao na autorskim izložbama. Karakteristika njegova rada je korištenje fotoaparata 19. stoljeća, među ostalima, camere obscure i vlastite idealne replike prvog panoramskog fotoaparata, koji je konstruirao Friedrich von Martens 1845. godine u Parizu. Svoje negative Klarica isključivo kontaktno kopira. Dosad je samostalno izlagao u nekoliko uglednih muzeja i galerija u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi u Zagrebu.

No comments yet.