ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Josip Grđan i Silva Krajačić- Samo Samobor

16.08.2011.

‘Samo Samobor’ naslov je fotomonografije u realizaciji Josipa Grđana i Silve Krajačić, koja će u prostoru palače Herzer biti predstavljena u petak, 19. kolovoza, s početkom u 18 sati, u sklopu varaždinske manifestacije Špancirfest. Nakon predstavljanja fotomonografije, u prizemlju palače Herzer, s početkom u 19 sati, bit će otvorena i izložba fotografija Josipa Grđana, koja se može razgledati do 28. kolovoza ove godine.
.
Josip Grđan i Silva Krajačić- Samo Samobor
.
Kroz prikaze godišnjega ciklusa rada i praznovanja u selima i zaseocima samoborskoga kraja, u kojima dominira lik žene (kao fotomodel pojavljuje se Silva Krajačić), fotomonografija objedinjuje pejzažne prizore, motivski oslonjene na tradicijsko nasljeđe, s umjetničkim intervencijama fotografa Josipa Grđana. U ovakvome pristupu, kako navodi u predgovoru dr. sc. Ines Prica, ‘… Žena je posrednik između svjetova, vedra i moderna, vodič kroz mistične, ali i pragmatične prakse preživljavanja u doba promjena i potraga za novim oblicima lokalnosti’, gdje je samoborski kraj prikazan kao jedan takav mogući svijet. Nakladnik ovoga izdanja je samoborski Obrt za izdavanje suvenira ‘Srčeko’, a uz dr. sc. I. Prica iz Instituta za etnologiju i folkloristiku kao autori tekstova potpisuju se i Joža Prudeus te Josip Grđan. Autor koncepta i dizajna je Boris Ljubičić i Studio International d.o.o.
.
Tijekom održavanja Špancirfesta svi izložbeni postavi Gradskog muzeja Varaždin u Starome gradu, palači Sermage i palači Herzer bit će produženo otvoreni za razgled svaki dan, osim ponedjeljka, od 10.00 do 20.00 sati.
.

No comments yet.