ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Joe Brnobić – Egzotični planet

20.08.2013.

U Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, u srijedu 21. kolovoza u 21.00h otvara se izložba fotografija Egzotični planet autora Joea Brnobića. Izložbu će otvoriti Stipe Božić.

Joe Brnobić - Egzotični planet
 
Joe Brnobić, Splićanin je koji već dugi niz godina živi u Kanadi, veći dio godine putuje na egzotične lokalitete diljem zemaljske kugle, planinari i roni, svjetski je putnik i pustolov koji je napravio mnoštvo fascinantnih fotografija, a 55 fotografija egzotičnih planinskih lokaliteta Južne Amerike, pustinja, afričkih plemena i plemena Indo-pacifičke regije i fascinantnog podvodnog svijeta tropskih mora biti će izloženo u našoj galeriji.
Izložba će biti otvorena do 5. rujna 2013.

Joe Brnobić - Egzotični planet / Laguna Colorada Bolivian Altiplano Original Joe Brnobić - Egzotični planet / Laguna Lejia Chile Joe Brnobić - Egzotični planet / L Colorada & Flamingos Flat New Joe Brnobić - Egzotični planet / Two Guys On The Dune Namibia

 
Joe Brnobić rođen je 24. rujna 1964. u Rijeci. Živio u Splitu od 1965.-1982.
1983. otišao u Zagreb na faks studirat agronomiju, te je diplomirao 1989. na poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu.
1990. otišao u Toronto, gdje i sada živi. Od 1990. do 1996. je zarađivao za život isključivo sviranjem gitare, uživo i u studiju.
1998. je otvorio studio gdje radi kao tonski majstor. Pošto mu je današnja muzika dosadna, zadnjih desetak godina provodi minimalnu količinu vremena u samom studiju, namjesti mušterijama sound, da im sve šta im treba i onda ih ostavi da se oni sami zabavljaju, a on
ode svojim putem. Kad nije u Torontu, njegov prijatelj mu vodi biznis.
Devedesetih godina je proputovao Sjevernu Ameriku uzduž i popreko, ali onda jos nije znao da ima talent za fotografiju. Na jednom tromjesečnom putovanju kroz USA 1996. je kupio prastari Pentax K1000 sa 50mm objektivom i to mu je bio prvi kontakt sa fotografijom.
Ozbiljno se počeo bavit fotografiranjem oko 2000.g Prvo je fotografirao sve i svašta, od bendova do vjenčanja, ali najvise ga je interesiralo noćno fotografiranje urbanih pejsaža. Znao bi điravat po Torontu po cijelu noć i slikavat sta mu privuće pažnju. To nije dugo trajalo jer ga je Toronto prestao inspirirati u usporedbi sa egzotičnim zemljama gdje ide često. On je pustolov koji usput fotografira.
Kad putuje, uvijek sve sam organizira i ne koristi usluge nikakvih vodiča, ili agencija i sam sebe vozi. Ali to podrazumijeva, u većini slučajeva, detaljno planiranje, jer po divljim afričkim zemljama skoro nikada nema prometnih znakova, a često ni cesta, a pošto sam vozi, nema mu ko dati direkcije, ili pomoć ako se izgubi. Srećom, tu je Google Earth i GPS, i to mu omogućuje da stigne gdje hoće bez da puno luta vamo-tamo.
Nažalost, u takvim divljim i egzotičnim zemljama čovjek ponekad naiđe na predio ili situaciju gdje nije preporučljivo šetat se okolo sa skupim foto-aparatom oko vrata, tako da mnogo zanimljivih stvari i scena nije imao prilike fotografirat i te scene nosi samo u svojoj memoriji.

Joe Brnobić - Egzotični planet / Baboon Eating Salt Djibouti Joe Brnobić - Egzotični planet / Clown Fish Fiji Joe Brnobić - Egzotični planet / Hawksbill Turtle Cozumel Mexico Joe Brnobić - Egzotični planet / Reef Shark Roatan Island Honduras

 
Za ovu izložbu nije želio izlagati fotografije sa lokacija koje su većina Splićana vec vidjeli sto puta, kao npr. Machu Picchu ili egipatske piramide.
Izabrao je fotografije sa egzotičnih lokacija za koje velika većina ljudi nije nikad čula ni vidila.
Podvodne fotografije također čine dio izložbe, što se tiče morskih dubina tiče, izabrao je striktno scene iz tropskih mora, i to sa udaljenih lokacija koje su nepristupačne prosječnim turistima, ali su zato nedirnute civilizacijom i zagađenosti.

Joe Brnobić - Egzotični planet / Inside Karo Village Ethiopia Joe Brnobić - Egzotični planet / Dani Man & Mumy New Guinea Joe Brnobić - Egzotični planet / Dani man & umbrela New Guinea Joe Brnobić - Egzotični planet / Two Mursi Guys Lower Omo Valley Ethiopia

 
Za marketiranje njegovih fotografija brine se “National Geographic Stock” (pod imenom Dordo Brnobic). Ali pošto nemaju eksluzivni ugovor, može ih plasirati preko svog website-a: http://joebrnobicphoto.com/
 

No comments yet.