ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Jitka Kopejtková – Strgani plakati

20.04.2011.

U galeriji Cro Art Photo Club-a, u četvrtak, 21. travnja, u 19,30 sati, otvara se izložba fotografija češke autorice Jitke Kopejtkove pod nazivom ‘Strgani plakati’. Uz prisustvo umjetnice, izložbu će otvoriti veleposlanik Republike Češke gosp. Karel Kuehnl. Izložba ostaje otvorena do 11. svibnja.
.
Jitka Kopejtková - Strgani plakati
.
Lutajući ulicama sa svojom kamerom, Jitka Kopejtkova snima propadanje grafičkih najava događanja u Pragu, proizvoda i političkih plakata. Fragmenti i suprotstavljene slike u njezinu radu ne samo da otkrivaju neočekivane kombinacije boja već i starenje vizualne komunikacije i potrošačkog tržišta samog. Nekritične kombinacije boja, oblika i formi podižu zanimljivost originalne namjere pojedinog dizajnera ili događaja, koji dovode do trenutnog stanja tih javnih platna.
.
Fotografije Jitke Kopejtkove u Cro Art Photo Club-u. Njezina izložba Strhané plakáty (Strgani plakati) predstavlja potpuno jedinstveniji subjekt: Način na koji ulica transformira sredstvo reklame i propagande i iskrivljuje ih u specifična umjetnička djela. Ponekad jako dugo traženje prethodi svakoj fotografiji strganog plakata, jer je autentičnost je jako bitna – nijedan od plakata nije oštetila sama autorica. Ponekad je u potrazi za jednim posebnim plakatom, a ponekad je samo slučaj inspiracije. Jitka Kopejtková definitivno hvata najprirodniji prikaz ulične umjetnosti svojim fotografijama – oštećenje i uništavanje proizvoda koji podržavaju prodaju razne robe. I to ne smeta, ako je to rezultat dobro smišljenog čina (trganje provokativnih plakata), čistog bijesa ili jednostavno dosade. Oni su svi vrlo živi u fotografijama Jitka Kopejtkove.
.

No comments yet.