ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Jerolim Vulić – Otkrivanje

11.08.2011.

Zadarski fotograf Jerolim Vulić izlaže fotografije u galeriji ZadArt, pod nazivom ‘Otkrivanje’. Otvorenje izložbe je u četvrtak, 11. kolovoza, u 21 sat.
.
Jerolim Vulić - Otkrivanje
.
Izloženi radovi su podijeljeni u tri velike cjeline, jedna prikazuje autorov doživljaj prirode, druga istražuje prirodu ljudskih odnosa, osjeta i osjećaja, a treća sadrži niz pojedinačnih radova u kojima prevladava tema punog i praznog odnosno prisutnog i odsutnog, s dominantnim motivom kruga. Iako pokrivaju značajan broj raznolikih tema i motiva, izložene fotografije jasno svjedoče da su djelo jedinstvenog umjetničkog rukopisa. Bilo da se radi o pejzažima ili o detaljima iz prirode, ljudima u interakciji ili meditaciji, sve izložene fotografije prožima i objedinjava osjećaj tišine. Čak i u prizorima borbe čovjeka s prirodom, drama je iskazana bez imalo buke. Ista tendencija odražava se i u triptisima gdje se različiti doživljaji i događaji ne sukobljavaju, već susreću. Ovo s lakoćom prepoznajemo na triptihu ʺZajednoʺ gdje autor preispituje tri različite razine zajedništva, prvo slučajno i trivijalno, zatim trajno te naposljetku zaigrano i prolazno. Sugestivan raspored prikaza, kao i njihova pojedinačna obrada, nenametljivo nam prenose autorov svjetonazor. Ljudski likovi su ogoljeni, često do razine obrisa (ʺSusretiʺ), bez portretnih karakteristika, te su prvenstveno stavljeni u službu priče. Ponekad su posve razobličeni, oslobođeni od tjelesnosti, kao u ʺIluzijiʺ ili tek jeka svojih djela u ʺIgriʺ.
Ponešto konzervativnija koncepcija izložbe u usporedbi s radikalnim akcijama grupe 5.exe na koje nas je autor posljednjih godina navikao, snažno je prožeta simetrijom. Autor svoju viziju svijeta iznosi publici smireno i bez imperativa, no ipak jasno i nedvosmisleno. Bez obzira da li ćemo je prihvatiti ili ne, ona će nas nedvojbeno obogatiti, a to je najviše čemu se umjetnik može nadati.
dipl. pov. umj. Šime Vulić
.
Prvu samostalnu izložbu Vulić je imao u Salima na dugom otoku, gdje se predstavio s još četiri zadarska fotografa (okupljenih u već spomenutoj ‘5.exe’). Nekonvencionalno izlaganje fotografija njihov je zajednički nazivnik, a to su pokazali i postavljanjem izložbe na gradske bedeme.
.
Vulić je dobitnik diplome za c/b fotografiju u okviru izložbe ‘Čovjek i more’, a treću nagradu osvaja na međunarodnom natječaju za najbolju fotografiju iz područja planinarstva u Splitu. Na nacionalnoj izložbi ‘Hrvatska fotografija’ 2007., te 2009. godine izabrane su njegove fotografije; te izlagane u Zagrebu, Varaždinu i Rijeci.
.
Sa ‘ZadArtom’ izlagao je u Zagrebu, Vukovaru i Pagu. U izboru Ante Jaše izlaže u grupi ‘Otočni fotografi’ 2008. i 2009. u Preku, Zadru i Zagrebu. (Izvor: ezadar.hr)
.

No comments yet.