ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Jelena Remetin – Blizu vode, blizu mora

30.12.2014.

U četvrtak 1. siječnja u 00.15 h, u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, tradicionalno se otvara Novogodišnja izložba fotografija, prvi kulturni događaj u Republici Hrvatskoj i šire.

Jelena Remetin - Blizu vode, blizu mora
 
Ove Novogodišnje noći otvaramo izložbu splitske fotografkinje i slikarice s pariškom adresom Jelene Remetin sa zabavnim i originalnim fotografijama nastalim uz morske plaže i jezerska kupališta diljem svijeta. Naziv izložbe je ‘Blizu vode, blizu mora’ (Near the Water / Au Bord De L’Eau).

Izložba će biti otvorena do 21. siječnja 2014.
Pokrovitelji izložbe su Turistička zajednica grada Splita i Grad Split.

Jelena Remetin, vizualna umjetnica pariške i splitsko-zagrebačke adrese, svojim je umjetničkim izrazom na razmeđu medija, žanrova i tehničkih izraza: film, video, instalacija, slikarsko platno, crtež, novotehnologijske i softverske kombinatorike. Sempliranje, hibridnost, proteiformnost, transgresivnost; odrazi su današnjih umjetničkih praksi i postupaka, a Jelenin opus to uvijek iznova dokazuje i potvrđuje. Tako se u svom recentnijem ciklusu Blizu vode, blizu mora vratila jednom klasičnijem mediju-analognoj, ali i onoj mlađoj sestri-digitalnoj fotografiji, ne zanemarujući i potrebu za dodatnim intervencijama i eksperimentima unutar samog medija.

Za početak, mnogo je putovala i vrlo pažljivo bilježila nerijetko začudne, ali i kroz njezino promatračko bilo, humorne situacije na plažama, od Južne Amerike do slapova Krke ili rodnog joj Splita. Nije niti bitno gdje su ju sve njezine putanje dovele niti koje su sve lokacije bile obuhvaćene njezinim kretnjama, nego krajnji, zatečeni motiv; tijelo u dokolici.

Promotrimo li prizore ovog fotografskog niza, suočit ćemo se s grupacijama onih koji su se slili na svoj ljetni komad sunca. Uhvaćeni, točnije izvučeni iz konteksta, isječeni kadrom, dok sjede, spavaju, koračaju bezbrižno animirajući se na plaži. Nastupio je ljetni farniente, kojem svi stremimo, još s prozora naših zimskih ureda. Kao da će upravo tada sve doći na svoje mjesto i napokon ćemo utonuti u mir i spokoj. U iskustvo onoga što bi značilo sada.

Možda je tomu tako no Jelenini prizori otkrivaju i mnogo više. Kroz sam postupak ukidanja crvene boje, jedne od kromatskog ‘svetog trojstva’, prilikom pripreme fotografija za print, dešava se zanimljiv obrat i pomak u sagledavanju same ljetne dokolice. Prizori su zbog opterećenosti hladnim nijansama naoko distanciraniji, ali i jakog atmosferskog predznaka. Kao da je sve postao eter i jedna skoro pa melankolična misao plastičnosti takvog ljetnog iskustva. Bez afektivnosti jedne crvene, rezultat ove intervencije i samog fotografskog postupka, takav je prizor spremljen za vječnost. Kušač našeg civilizacijskog uzmaka, masovnost koja bježi sama od sebe.

Tekst napisala Ivana Meštrov

Jelena Remetin - Blizu vode, blizu mora Jelena Remetin - Blizu vode, blizu mora Jelena Remetin - Blizu vode, blizu mora Jelena Remetin - Blizu vode, blizu mora

 

Biografija

Slikarica, fotografkinja i redateljica, Jelena Remetin je rođena u Splitu, živi u Francuskoj, a djeluje u području audiovizualne i primjenjene umjetnosti više od dvadeset godina.
Članica je francuskog društva likovnih umjetnika La Maison des Artistes, te hrvatskog HDLU-a.

U Parizu je završila fotografiju i film u audiovizualnoj visokoj školi EFET. Njen diplomski film je ušao u kolekciju Univerziteta Complutense de Madrid kao dokumentacija LGBTIQ istraživanja na temu ‘Seks, Estetizam i audiovizualna kultura’. Nakon studija snimila je nekoliko kratkih filmova koji su bili predstavljeni na više festivala ( Cannes, Pariz, Chicago, Madrid, Saint-Petersbourg, Vebron, Hyerres, Huatulco Mexique,…), te videa od kojih je jedan bio finalist natječaja David Lynch.

Prije nekoliko godina Jelena Remetin je specijalizirala audiovizualnu produkciju u Centre Européens de Production de Films u Parizu. U međuvremenu nastavlja sa fotografiranjem i filmom. Izlaže svoje slike i fotografije u izložbenim prostorima kao što je muzej grada Eze u Francuskoj, u kapelici Tuluških karmelićanki u sklopu festivala Traverse Vidéo u Toulouseu, u galeriji Art Factory u Berlinu, te u dvorcu Sully u Parizu, odnosno u centru za nacionalne spomenike kao finalistica natječaja Estée Lauder Pink Ribbon Photo Award 2013. Nakon toga slijede Salon d’Automne u Parizu, odnosno jesenji salon, te 16. Salon Volumes et Couleurs u dvorcu Buc, u Versaillesu.

Od 2012. godine radi na svom projektu ‘Bodycombat‘ srednjemetražnom 40-minutnom filmu s temom mlade žene koja vodi brutalnu borbu protiv duhova svoje prošlosti. Zahvaljujući BodyCombatu, novom sportu današnjice koji je tjelesna, a osobito psihološka terapija, ona pronalazi snagu da se suoči s teškom obiteljskom tajnom, traumom incesta koji joj je ugrozio djetinjstvo.
Okružena kvalitetnom i motiviranom filmskom ekipom, ona je umjetnica koja uvijek uspijeva konkretizirati svoje ideje i započete projekte.
Istovremeno završava svoj projekt ‘Snivamo, pa što’, seriju fotografija karaktrističnu po intervenciji slikanja akrilom po fotografskim negativima. Serija je inspirirana likovima u stanju snova.

Trenutno ima nekoliko novih projekata u izradi: to je produkcija dugometražnog filma ‘Au fil de la dentelle’, kao i audiovizualni projekt ‘Na svakom mjestu postoje ljudi’ gdje se više umjetničkih kategorija, fotografija, video, zvučni dizajn i scenaristička riječ umrežuju u projektu kao interdisciplinarni proces, stavljajući naglasak na geolokalizaciju i zvučne softvere, odnosno tehnologiju kao sve prisutnijeg dramaturškog sredstva.
U 2015. godini priredit će samostalne izložbe u galeriji Inkubator u Zagrebu, galeriji Menouar u Parizu i u splitskom Salonu Galić.

Web: www.jelenaremetin.com
E-mail: jelena@jelena-remetin.com

No comments yet.