ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Jelena Prekalj – Torpedo

07.10.2010.

Fotografije urbanih prostora lišene umjetničkog karaktera, ljepote ili emocija te reducirane na topografsko dokumentiranje, obilježile su New Topography pokret sedamdesetih godina u SAD-u. Pokret New Topography oslanja se na dokumentarnu fotografiju, ali i koncept socijalnog pejzaža (prostora koji je definiran čovjekovim utjecajem) s ciljem propitivanja odnosa kulturnog/socijalnog i prirodnog krajolika.
.
Jelena Prekalj - Torpedo
.
vrijeme: 12. 10. – 03. 11. 2010.
mjesto: Foto galerija KIC KLUB, Preradovićeva 5
.
Polazišna točka Jelene Prekalj za ciklus Torpedo je fotografski opus Bernda i Hille Becher, važnih predstavnika pokreta New Topography. Njihov rad su obilježile crno-bijele fotografije industrijiskih postrojenja diljem Europe. Industrijska arhitektura na tim je fotografijama dokumentirana u svrhu stvaranja arhiva tipologije industrijske arhitekture koji bi mogao poslužiti kao neka vrsta gramatike za razumijevanje i kompariranje različitih industrijskih struktura.
.
Industrijska arhitektura na fotografijama Jelene Prekalj, stara je riječka tvornica Torpedo, koja je s radom započela još 1866. godine, a svjetski je glas stekla lansirajući prvi torpedo. Uskoro je tvornica osnovala brojne filijale diljem svijeta, a od 1945. godine proizvodi razne tipove motora. Međutim u zadnjih desetak godina tvornica je zbog brojnih tranzicijskih i tržišnih problema u krizi te je trenutno u stečaju. Tvornica torpeda tehnološki je obilježila grad Rijeku, koji je zahvaljujući tvornici postao i svjetsko središte napredne industrije.
.
Povijesna važnost tvornice torpeda aktualizira se fotografijama koje prikazuju njeno trenutno stanje. Autorica se namjerno odmiče od tendencije pukog dokumentiranja stanja prostora, prema estetizaciji propadanja torpeda. Anonimnost i distanciranost fotografa New Topography, autorica je zamijenila aktivnim subjektom koji redefinira fotografirani prostor. Redoslijed kojim su fotografije izložene u galerijskom prostoru naznačuje i autoričino kretanje kroz tvornički prostor (lansirnu rampu), stvarajući niz međusobno povezanih fotografija koje subjektivno uvlače gledatelja u priču o torpedu. Ciklus Torpedo započinje pogledom na lansirnu rampu iz daljine, nastavlja se ulaskom u nju i kretanjem kroz prostor s desna na lijevo te fokusom na detalje, a završava konačnim vraćanje na početnu točku.
.
Prošlost i sadašnjost isprepliću se na fotografijama Torpeda na nekoliko razina. Povijesna važnost tvornice, oslanjanje na naslijeđe Nove topografije i Bechere te autoričin analogni fotoaparat evociraju prošlost koja se reaktualizira fotografiranjem današenjeg stanja tvornice i skretanjem pažnje na propadanje i zanemarivanje tvornice. Takav kritički stav autorica zauzima svjesno, no suptilno ga provlači kroz fotografije koje oslikavaju njezin suodnos i doživljaj prostora tvornice. Iako industrijska arhitektura najčešće nije zamišljena kao dugoročan/vječan prostor, već kao prostor lišen tereta kulture i identiteta, autoričina estetizacija torpeda istovremeno i dokumentira trenutno tranzicijsko stanje tvornice i naznačuje njenu identitarnu važnost za industrijsku povijest grada Rijeke.
.
Dubravka Gasparini
Lea Vene
.
.
O autorici:
.
Jelena Prekalj rođena je 1976. godine. U Poreču završava osnovnu školu, srednju školu – Opću gimnaziju – pohađa u Pazinu, dok fakultet psihologije upisuje u Padovi gdje u sklopu studentske udruge «A.S.U.» 1999. g. polazi tečaj fotografije. Ozbiljnije i temeljitije se počinje baviti fotografijom 2006. godine, a ove godine, 2010. završila je studij fotografije pri ISFAV-u (Istituto superiore di fotografia e arti visive) u Padovi, Italija, kao najbolji student godine. Kao komercijalni fotograf radila je za Turističku zajednicu Poreč, za Plavu Lagunu te ostale tvrtke.
.

No comments yet.