ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Jelena Blagović – Nezaštićeni arhiv

10.10.2014.

U subotu, 11. listopada, u 20 sati, u Galeriji Waldinger u Osijeku, otvara se izložba fotografija Jelene Blagović nazvana ‘Nezaštićeni arhiv’. Kustosice izložbe su Marina Viculin i Iva Prosoli, a izložba se može razgledati do 2. studenoga.

Jelena Blagović - Nezaštićeni arhiv
 
Jelena Blagović već dulji niz godina istražuje obiteljsku ostavštinu i propituje vlastita sjećanja. Rezultat su tri fotografske serije, predstavljene na ovoj izložbi. U serijama Obiteljsko srebro i Prije mene Jelena Blagović uspostavlja odnos s prošlim, s ciljem definiranja sadašnjeg. Sebe.

Stvara svoj arhiv, ne organizacijom na osnovu priznatih i unutar različitih institucija već provjerenih postupaka, već estetizacijom u mediju fotografije. Te su fotografije rezultat dugotrajnog procesa, pregledavanja, razgovora, slučajnih nalaza, zbližavanja, i, kroz čitavo vrijeme, intimnog suočavanja. Što njezin arhiv ni u kom slučaju ne čini manje legitimnim. Ili pak možda manje (ili više) točnim.

Odnosom s majkom Jelena se bavi u trećoj izloženoj seriji, naslova O Njoj, koju bismo jednako tako mogli nazvati O Njoj i(li) o meni

O Njoj je portret autoričine majke ispričan kroz fotografske sekvence.

I ponovo snimke vidljivih znakova građanskog života- namještaj, slike na zidu, obiteljske fotografije, uz jedva raspoznatljive motive u sjeni, dim cigarete, refleksije u staklu,… Izjednačavanje po značenju malih i naoko nebitnih detalja i samoga majčinog lica u postavu izložbe, govore o naravi pamćenja. Beskrajno puno sitnih točaka, dokaza prisutnosti ravnopravno se isprepliće u identitetu majke. Cjelina sastavljena od komadića, bez precizne definicije, prigušene boje, bez oštrine obrisa samo pokazuje da ni identitet ne može biti čvršći od (nečije) slike.
(Iva Prosoli)

Jelena Blagović rođena je 1983. godine u Zagrebu. Završila je dvogodišnji studij fotografije pri ‘Istituto Superiore di Fotografia e Arti Visive’ u Padovi, Italija. Školovanje nastavlja u Engleskoj gdje 2007. godine završava preddiplomski i diplomski studij umjetničke fotografije na University of Westminster u Londonu i stječe diplomu magistra fotografije. Nagrađena je stipendijom David Faddy Scholarship za akademsku izvrsnost. Od 2010. godine zaposlena je na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu kao umjetnička asistentica pri Odsjeku snimanja – Katedra za fotografiju. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Engleskoj, Kini, Hrvatskoj, itd. Članica je ULUPUH-a.

No comments yet.