ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Javna demonstracija stereofotografija – Samobor u 3D

20.07.2010.

Javna demonstracija stereofotografija (iz kolekcije Josipa Horvata) – Franjo Bahovec: Samobor u 3D održat će se u Vojarna Taborec, u subotu 24. srpnja od 16 do 19 sati, te u Foto Galeriji Lang, u nedjelju 25. srpnja od 12 do 19 sati, u povodom Dana grada Samobora.
.
Javna demonstracija stereofotografija – Samobor u 3D
.
vrijeme: 24.7.2010. – 25.7.2010.
mjesto: Samobor
organizator: Fot Galerija Lang
url: http://www.fotogalerija-lang.com
.
Foto Galerija Lang je tijekom osam godina djelovanja ostvarila 92 izložbe u Samoboru, Hrvatskoj i u svijetu. Ta činjenica ima izuzetan značaj. Ali ne treba ovdje gubiti vrijeme i prostor u nabrajanju uspjeha, već s uvjerljivim kredibilitetom i argumentima zavidne kvalitete učiniti sve kako bi Foto Galerija Lang u ovom kriznom razdoblju ne samo opstala, već i unaprijedila dosadašnje djelovanje.
.
Program Foto Galerije Lang, kao i kolekcija fotografija sakupljenih u Foto Galeriji Lang jezgra je budućeg jedinstvenog i jedinog Centra za modernu i suvremenu fotografiju u Hrvatskoj. Zajedno s bogatom stručnom bibliotekom, edukativnim programom i posebnim filmskim projekcijama Foto Galerija Lang mogla bi postati realna osnova živog i dinamičnog Centra za fotografsku umjetnost i na posve određen način ostavština za budućnost gradu kojemu je strateški cilj kultura. Pri tome mislimo na prostore nekadašnjih ZET-garaža, kao idealno mjesto ne samo za budući (i mogući) Centar, već i na ostale partnere koji su svojedobno pokrenuli zajedničku inicijativu, kako bi se ZET-garaže pretvorilo u nešto korisno za grad Samobor, a i mnogo šire.
.
U povodu Dana Grada Samobora, Foto Galerija Lang predstavlja javnosti jedan mali fotografske baštine Franje Bahovca, koju je vrijedni kolekcionar iz Samobora gosp. Josip Horvat spasio od zaborava i sačuvao u svojoj zbirci. Jedinstveni opus Franje Bahovca još čeka doličnu prezentaciju i monografsku obradu s kojom bi grada Samobor mogao biti ponosan. Odabirom njegovih stereofotografija s početka 20.st. Foto Galerija Lang iz Samobora predstavlja medij fotografije u neobičnom izdanju 3D fotografija koje su se prije stotinjak godina zvane „stereo-fotografija“. Takvim odabirom i našim doprinosom svečanostima Dana grada Samobora pokušali smo jasno dati do znanja naš središnji interes za medij, i to bez obzira radi li se o tzv. modernoj fotografiji ili o suvremenim nastojanjima konceptualizacije medija.
.
Franjo Bahovec (Samobor, 1851.-1924.) je bio lokalni amater u Samoboru, čije fotografije svjedoče svojedobno o ključnoj ulozi amatera u razumijevanju i primjeni novog medija. Ne radi se samo o upotrebi stereofotografije kao tada – početkom 20.st. – novoj tehnologiji medija fotografije, već i o posve novoj, svježoj vizualnoj kulturi. Njegove fotografije kako iz Samobora, tako i iz svijeta kojim je putovao, te fotografije koje je snimio u intimi privatnosti, obogaćuju hrvatsku fotografsku baštinu vrijednim prilogom. Zasluga za spas ovog izuzetno vrijednog materijala (gotovo u posljednji čas) pripada gosp. Josipu Horvatu iz Samobora, vrijednom sakupljaču lokalnih starina, i gđi. Mariji Tonković muzejskoj savjetnici Muzeja za umjetnost i obrt koja je Horvatov nalaz predstavila u Cro-Art klubu u Zagrebu 2007. godine.
.
Dio fotografskog opusa Franje Bahovca predstavila je i Foto Galerija Lang 2007. godine u okviru velike izložbe na temu akta u Hrvatskoj fotografiji, te na 45. zagrebačkom Salonu u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu u svibnju 2010.
.
BrewsterPrint Stereofotografija je izum sir. David Brewstera iz sredine 19.stoljeća. Jednostavnom optičkom napravom omogućena je iluzija pretvorbe dvodimenzionalne fotografske slike u trodimenzionalni prostornu iluziju. Stereofotografija (danas bi je nazvali 3D fotografija) bila je izuzetno popularna između 1860. do 1920. Mnogo se koristila za vrijeme I. Svjetskog rata kao pomoćno sredstvo u topografskom snimanju terena i određivanju taktike na bojištima.
.

No comments yet.