ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Jasmina Gorjanski – Fotografske Priče

07.03.2013.

U utorak 12. ožujka 2013. godine u 19 sati u Club galeriji Magis, Europske avenije 6, u osijeku, biti će otvorena samostalna izložba fotografija Jasmine Gorjanski pod nazivom ‘Fotografske priče’.

Jasmina Gorjanski - Fotografske Priče
 

Jasmina će izložiti izbor od svojih 40 fotografija unazad nekoliko godina, koje su do sada dobile najviše nagrada i priznanja.
Izložba ostaje otvorena do 12.04. 2013.godine, a može se pogledati svaki radni dan do 22 sata, a subotom do 14 sati.

Sigurnom rukom i znatiželjnim okom, Jasmina Gorjanski vodi nas kroz različite fotografske priče.

Nisu to sasvim nepoznati sadržaji, naprotiv to je svijet koji nam je potpuno blizak, ali ono što fascinira upravo je začuđujuća jednostavnost kojom su stvari, ljudi, krajolici, lica, prostori, vidici i ljudska zbilja, ‘ispričani’.

Izuzetna poetika pojedinih trenutaka, izbalansiranost u dramatici svjetla i tame, nježno intonirana praskozorja i magličasta koprena iz koje izranjaju ljudi i grad sve je to fotografski toliko uspješno da niti ne razmišljamo kako bi i moglo biti drukčije.

Tišina u kojoj su ‘zaustavljeni’ nečiji koraci, ljepota portreta, iznenađujuće vizure starih objekata u poznatim i nepoznatim krajolicima, približava nas magičnom osjećaju sudjelovanja i vlastite prisutnosti.

Tako sigurna u ono što radi, a istovremeno nenametljiva, autorica razotkriva svoju žensku intuiciju, uronjena u stvarnost, ona majstorski podiže na sve veću razinu fotografsku tehniku, upravo u onom trenutku koji je presudan za fotografski iskaz i duhovnu sponu između nje i svijeta.

Potpuno koncentrirana, na najistančaniji način, mirno i gotovo pritajeno i sa velikim poštovanjem prema svemu što oko vidi, iskazuje veliku ljubav prema fotografiji.
Stoga nije ni čudno da tako neprestano okupirana, na svoj ležeran način, ostvaruje različite fotografske priče tako fine strukture da se snaga njezine inteligentne autorske vještine povlači u neki skriveni plan, jer će samo tako u svojoj skromnosti i bez taštine moći razotkriti svu ljepotu, začudnost, jednostavnost i snagu malih i velikih trenutaka koji su sukus života.

Jasmina Gorjanski upravo će na taj način najviše i postići, jer svakom novom fotografijom pokazuje koliko joj je važna fotografska autentičnost i opredijeljenost za medij u kojemu ozbiljno i predano radi.

Marija Medak,
prof. povijesti umjetnosti
——————————————————————————-

Jasmina Gorjanski, diplomirana je pravnica, rođena i živi u Osijeku. Fotografijom se ozbiljnije bavi posljednjih sedam godina. Članica je Fotokluba Osijek od 2006. Prije dvije godine stječe zvanje specijalistice za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri, a 2012. temeljem uspjeha postignutih na natječajnim izložbama u Hrvatskoj i u svijetu, stječe titulu AFIAP.

Radove objavljuje i u foto časopisima National Geographic, DigitalFoto, Foto Mag i Refoto.
Proglašena je najuspješnijim izlagačem Fotokluba Osijek za 2010. i 2011., a u 2009. i 2011. od Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije dobiva plaketu za iznimna postignuća.

Od 2006.do danas redovito je izlagala na skupnim izložbama i fotosalonima u Hrvatskoj, ali i na međunarodnim izložbama u Švedskoj, Taiwanu, Sloveniji, BiH, Srbiji, Kini, Belgiji, Velikoj Britaniji, Makedoniji, Francuskoj, Finskoj i SAD-u s preko 300 primljenih fotografija i više od 40 medalja i priznanja od kojih su najznačajnije:

  • Rock 2010. Zaječar Gold PSA medal Snowstorm, Bronze medal – At number 10
  • 2nd C.P.N.O. International exhibition of Photography MACAU, China 2010. Track in snow, bronze award CAPA
  • 6th Swansea City Exhibition of Interna-tional Photography 2010. Track in snow (medal H.C.)
  • 4th Croatian International Photo Salon – Osijek 2010. Zlatna plaketa FKO First Walkers
  • 5th Croatian International Photo Salon – Osijek 2011- srebrna plaketa FIAP Last Station
  • 7th International Photography Exhibition – Rock 2011- najuspješniji autor Salona, FIAP-ova značka zlatna medalja PSA – Winter morning zlatna medalju ISF, Working day pohvala Salona – Last station
  • 12e Salon d’Art Photographique de Wervicq – Sud 2012. Francuska – Medaille of FIAP best autor color tema Mention d’honneur FIAP- Last station
  • Obsession of light, Finland 2012. – Track in snow – award UPI Gold
  • 4. CPNO 2012 China, Bronze Award CPNO- In distance, FIAP Silver Medal – Last station

Radove izlaže na web galerijama www.fotozine.org, www.500px.com, www.myhrpc.com i www.pticica.com

Katalog izložbe možete pogledati ovdje.

No comments yet.